Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Navarro explica a Madrid la proposta catalana de federalisme

Pere Navarro presenta aquesta tarda la seva proposta de federalisme a Madrid.

Jordi Mumbrú

Barcelona —

Primer la van presentar a casa, a Barcelona, i avui toca a Madrid, al Congrés dels Diputats. La proposta del PSC per reformar la Constitució i convertir Espanya en un estat federal seguirà viatjant per les espanyes amb un objectiu: convèncer.

La proposta federal es troba enmig de dos fronts que s’alimenten mútuament. L’un és el de l’immobilisme, que aposta per no moure fitxa, o per moure només alguns peons per donar la impressió que la partida ha canviat i que ja hi ha taulell per als propers 30 anys. L’altre és el de la independència, que fora de Catalunya es veu com una quimera però que des de dins s’interpreta com l’únic camí possible per cada cop més catalans. I entre aquests dos focs, Pere Navarro, primer secretari del PSC i encarregat de presentar i defensar la proposta catalana del PSC per aquesta tercera via. Navarro compta amb un manual elaborat per la Fundació Rafael Campalans que, per fi, presenta idees concretes sobre què vol dir federalisme i com s'hi pot arribar.

El principal argument que utilitza Navarro per demanar a uns i altres que li prestin atenció és que la proposta federal pot agradar més o menys, però evitarà mals majors. El document que porta Navarro sota el braç reconeix i aplaudeix la descentralització que es va fer durant la transició, però denuncia que es va quedar a mig camí i que encara hi ha “trets característics de l’Estat unitari”. Un dels conflictes rau en els xocs que es produeixen entre la Constitució i els Estatuts d’Autonomia, almenys en dos d’ells, en el català i el basc. La sentència del Tribunal Constitucional del 2010 contra l’Estatut aprovat pel poble català i pel Parlament és la demostració que, sovint, els parlaments autonòmics i la Constitució no són compatibles en punts transcendentals per a la convivència.

Però els partits nacionalistes d’aquestes dues autonomies mai no podran canviar la Constitució per molta força que tinguin a Catalunya o Euskadi perquè a les Corts sempre seran minoritaris. Això pot provocar, segons el document, que algunes nacionalitats “desitgin iniciar un camí separat”. En resum, la proposta federal del PSC vol fer una Espanya més descentralitzada però, sobretot, pretén fer entendre fora de Catalunya que la fereració és ja l'única via d'enteniment.

El document de 40 pàgines que ha preparat la Fundació Rafael Campalans, el think tank del PSC, es una primera proposta que posa negre sobre blanc per primera vegada però que es limita a dir el què cal canviar, en la majoria dels casos sense entrar a concretar com cal canviar-ho.

La proposta de Navarro no és ni la única ni la primera. Els socialistes valencians, els balears, els aragonesos i també els andalusos ja han presentat les seves propostes d’Espanya federal i, des de Catalunya, es veuen amb molt bons ulls. Una de les que més va agradar als socialistes catalans és la d’Andalusia, pel seu contingut però també per venir d’una de les comunitats amb més pes. A mitjans de juliol es coneixerà la proposta del PSOE i, potser llavors, començaran les negociacions entre els diferents agents per pactar una proposta conjunta que converteixi Espanya en un estat federal. L’objectiu del PSC, segons fonts del partit, era presentar abans la proposta catalana per “incidir” en la que farà el PSOE al juliol.

Etiquetas
stats