Paradistes d’Els Encants es queixen de la brutícia del soterrani del mercat
Els visitants que s’enlluernen amb el disseny del nou mercat d’Els Encants, obra de l’arquitecte Fermín Vázquez, haurien d’incloure en la visita el soterrani per comprovar en quines condicions higièniques treballen els comerciants quan no fa ni un any de la seva inauguració. La brutícia acumulada sobretot a la zona del magatzem i del pàrquing destinat al mercat ha portat a alguns paradistes a queixar-se de la falta de manteniment de les instal·lacions per part de l’Ajuntament de Barcelona.
Les deixalles de tota mena, acompanyades d’una forta olor de pixums i de claveguera, i de vòmits solidificats al terra de l’aparcament, es localitzen als racons més amagats de les escales d’accés al soterrani, a algunes portes de sortida a la rampa d’entrada al pàrquing i a la zona dels trasters. Tanmateix, la brutícia no és l’única queixa: algunes canonades tenen filtracions d’aiguaperquè les juntes no estan ben segellades i hi ha trasters amb goteres.I això que fa mesos que no plou com cal. De moment, els paradistes no tenen més remei que protegir la seva mercaderia amb galledes i alguns asseguren que s’utilitza més d’un traster com a habitatge.
Poques hores després de la visita que aquesta periodista va realitzar al soterrani acompanyada d’un dels venedors divendres 23 de maig a la tarda, la direcció del mercat es va apressar a enviar un equip de neteja que va escombrar durant la nit els passadissos i va recollir bona part de la brutícia amuntegada en un intent d’esborrar les evidències. Tanmateix, es van oblidar de netejar alguns racons i l’endemà encara es podien trobar restesde menjar, embalums i taques de pixats.
La falta de neteja no és l’única queixa d’aquests paradistes. Molt crítics amb la gestió de l’equipament per part de l’Institut Municipal de Mercats, critiquen la diferència de preus que botigues fixes i parades desmuntables paguen de lloguer, unes tarifes que consideren “discriminatòries” i que insisteixen a revisar i modificar.I és que mentre que les primeres paguen de lloguer 4 euros al mes per metre quadrat, les segones en paguen 7,85 tot i ocupar menys superfície útil i treballar en condicions més dures. També qüestionen el peculiar criteri adoptat durant l’adjudicació dels espais de venda que, remarquen, va portar els membres de l’anterior junta a obtenir-ne els millors emplaçaments.
Tanmateix, al marge dels desacords amb la gestió internad’Els Encants i el procés de trasllat al nou edifici, aquest col·lectiu segueix denunciant el disseny poc funcional d’un mercat de 57 milions d’euros, el cost del qual no deixa d’augmentar per tal d’adequar-lo a les necessitats dels botiguers.Un exemple és el cas dels més de 300.000 euros que han costat els tendals que s’han hagut d’instal·lar per protegir de la pluja i del vent les parades situades a la banda de l’avinguda Meridiana, però que no es despleguen si el vent bufa a més de 40 quilòmetres per hora. Els problemes de corrents d’aire els han intentat solucionar sense gaire èxit instal·lant una mena de cortines de plàstic a les reixes que actuen com a tallavents. “Estàvem més protegits abans”, recorden amb nostàlgia.
Pel que fa a l’aspecte econòmic, malgrat l’èxit de visitants –que l’Ajuntament xifra oficialment en unes 150.000 persones a la setmana- alguns botiguers remarquen que l’allau de visites no ha revertit en les vendes com s’ha volgut fer creure i en alguns casos han hagut de prescindir de treballadors i reduir les hores de venda. “Els únics que han guanyat amb el canvi d’ubicació són les parades de subhastes i les botigues més ben situades. La resta aguantem com podem”, asseguren.
Malgrat els problemes econòmics d’alguns comerciants, des de la direcció del mercat municipal s’ha enviat una nota a tots els paradistes instant-los a obrir les hores estipulades sota amenaça de sanció. “Un cop que portem uns mesos de rodatge en el nou mercat i després de fer un seguiment diari, s’ha detectat per part d’aquesta direcció que alguns paradistes incompleixen reiteradament l’horari establert de 9.00 a 20.00 hores. L’incompliment de l’horari està estipulat al Règim Sancionador del Reglament com a infracció greu”, asseguren. I recorden que és l’últim avís.