Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El periodisme, més enllà del frenesí informatiu

Rànquing de les empreses amb més beneficis, gràfic d'un article de l'Anuari. / MEDIA.CAT

Benoît Cros

Per tercer any consecutiu, el grup de periodistes Ramon Barnils publica l'anuari dels “silencis mediàtics”, un informe que revela les notícies que tenen menys cobertura dins els mitjans tradicionals de Catalunya, València i Balears. Entre molts d'altres, compta un reportatge sobre les principals empreses multinacionals que apliquen EROs tot i tenir beneficis milionaris, o una investigació sobre l'auditora Deloitte, que ha multiplicat els seus ingressos i contractes amb la Generalitat des que va fitxar David Madí, exassessor d'Artur Mas.

En aquesta ocasió, l'edició de 2012 de l'anomenat Anuari Mèdia.cat aposta en gran mesura pels silencis en l'àmbit econòmic. “Els temes econòmics són sens dubte els més silenciats”, explica David Bassa, president del grup Ramon Barnils. També hi destaca un informe que detalla les subvencions milionàries que reben les patronals catalanes, bastant similar a les que es destinen als sindicats, molt criticats peraquest motiu.

Tanmateix, la temàtica econòmica predominant no ha impedit que els autors elaboressin reportatges de caràcter més socials. Ho demostra una informació referent a la mort d'11 persones sota custòdia policial durant el 2012 o una investigació sobre la trajectòria política i empresarial dels nou exministres de Franco encara vius.

“És un treball de formiga”, relata Roger Palà, periodista i coordinador d'aquest anuari. Així explica el pacient treball de, per exemple, l'autor del reportatge sobre Deloitte, el periodista Marc Ustrell, que “va buidar tots els diaris oficials”. Una tasca que, per raons òbvies, no sempre es pot des d'un mitjà tradicional.

L'anuari, a més a més de revelar les notícies més ocultes, té com a objectiu també sortir d'aquest “frenesí informatiu”, com l'anomena Bassa, en què s'ha transformat l'activitat i el producte periodístics. “Ja no és que les notícies durin algunes hores, ara amb les xarxes socials es renoven en qüestió de minuts”, apunta Bassa.

En aquesta edició de l'Anuari hi han participat en total 15 periodistes i dos estudiants de periodisme. Els impulsors del document reiteren que la seva intenció no és “alliçonar” els altres companys de professió, sinó fer-los una “una aportació en positiu”, segons detalla Bassa. L'elaboració de l'anuari ha estat possible per les aportacions de més de 430 micromecenes a través de la plataforma Verkami. “Això demostra que el periodisme d'investigació interessa”, conclou Palà.

El grup de periodistes Ramon Barnils va néixer el 2002 i, a més de l'Anuari, també és autor de Mèdia.cat, un observatori crític dels mitjans de comunicació dels anomenats Països Catalans.

Etiquetas
stats