Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ERC i la CUP anuncien que “no acataran” la decisió del TC sobre el procés constituent

La CUP sobre la suspensió del procés constituent: "No acatarem"

Arturo Puente

La suspensió de les conclusions de la comissió del procés constituent i l'advertència penal a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, decisió que el Constitucional ha pres aquest dilluns, ha estat rebutjada amb fermesa per part del conjunt de l'independentisme, que va aprovar la moció al ple parlamentari del passat dimecres.

La diputada de la CUP Mireia Vehí ha estat la primera a reaccionar. La anticapitalista ha recordat la continuada negativa del seu partit a obeir les decisions del Constitucional. Segons ha avançat Vehí, la CUP no acatarà ni la suspensió d'aquest dilluns ni les decisions que el Tribunal adopti sobre aquest assumpte en el futur. “Tot i la suspensió, seguirem amb el desplegament del procés constituent i no acatarem la resolució del Tribunal”, ha assegurat la diputada.

Des d'ERC, el diputat al Congrés Joan Tardà ha llançat un missatge en el mateix sentit. “Ells han optat de forma desvergonyida per la via autoritària i per la via judicial però nosaltres ens mantindrem fidels al Parlament de Catalunya i si hem de desacatar, desacatarem”, ha considerat Tardà en un comunicat.

La voluntat de desobeir obertament l'Estat ha estat també manifestada pel president Puigdemont, que en un tweet ha assegurat: “Obeirem, clar que sí. Obeirem el Parlament, complirem el compromís amb els ciutadans i construirem un Estat lliure, modern i pròsper”.

Des del Partit Demòcrata Català, l'antiga Convergència, ha estat la coordinadora general, Marta Pascal, l'encarregada de sortir al pas de la decisió de l'Alt Tribunal. Segons Pascal, l'Estat “ha trencat de nou els principis bàsics de la democràcia i es ha demostrat, un cop més, que la separació de poders a l'Estat espanyol fa temps que no existeix”. Al matí, abans de coneixer-se la decisió del TC, Jordi Turull, president del grup de Junts pel Sí, havia anunciat que cap decisió del Constitucional afectarà al full de ruta independentista. Turull ha considerat a més que la inhabilitació de Carme Forcadell, una de les mesures que podrien adoptar-se, suposaria “un atac frontal a la democràcia”.

“Obstinació del PP” ha estat el resum telegràfic amb el qual Lluís Rabell, de CSQEP, ha definit la situació. Segons ha apuntat el polític, la decisió del TC és la “certificació de la impossibilitat de resoldre el conflicte plantejat com una qüestió judicial i menys com una qüestió penal”. Malgrat això, ha descarregat de responsabilitat als tribunals per apuntar al govern de Rajoy. Segons ha asseverat, de tenir un “govern democràtic” a Madrid s'obririen “vies de diàleg” ara impracticables.

Ciutadans farà al·legacions contra el Parlament

Entre els partits contraris a la independència, el vicepresident segon del Parlament, José María Espejo-Saavedra de Ciutadans, ha anunciat en roda de premsa que, com a membre de la Mesa, presentarà al·legacions particulars contra l'actuació del Parlament davant el Constitucional. “Crec que quan s'incompleix la llei ha d'haver-hi conseqüències”, ha indicat sobre la possible inhabilitació de Forcadell, després de recordar que l'Alt Tribunal ja havia advertit sobre l'incompliment de les seves resolucions. “La conseqüència concreta no em correspon a mi quina hauria de ser. Des del Parlament ens hem de limitar a complir les lleis i les resolucions del Constitucional”, ha afegit.

En la mateixa línia el president del grup del PP, Xavier García Albiol, s'ha mostrat satisfet per la decisió del TC i ha considerat que aquesta ha de ser un “toc d'atenció” als independentistes. En to aspre, Albiol ha comparat l'independentisme amb la dictadura assegurant que “CDC, ERC i la CUP poden aconseguir el que no va aconseguir Franco: posar en risc l'autonomia de Catalunya”. El diputat ha rectificat aquestes paraules poc després a Twitter: “A Catalunya vivim una crisi institucional que ens situa gairebé en el franquisme. Són els separatistes els que posen en risc l'autogovern”.

Etiquetas
stats