Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PSC amenaça de despenjar-se del pacte per la consulta si aquesta es vincula a la independència

Navarro es mostra decebut amb el resultat de la cimera sobre el dret a decidir.

eldiario.es/Catalunya

Barcelona —

La trobada sobre el 'dret a decidir' celebrada aquesta tarda al Palau de la Generalitat de Catalunya ha servit per confirmar, després de més de dues hores de reunió, que hi ha un ampli consens parlamentari al voltant d'una consulta sobre l'autodeterminació. No obstant això, el PSC ha deixat clar que no comparteix la forma de procedir del Govern català, al qual acusa d'avançar “cap a la independència” abans de celebrar la consulta, i ha advertit que, de seguir així, podria despenjar-se d'un hipotètic pacte nacional pel dret a decidir.

Navarro ha realitzat aquesta advertència després d'una cimera que ha reunit al Govern, encapçalat pel president Artur Mas, amb els partits favorables a la consulta i els representants de diputacions i alguns municipis, per encarar el futur del procés sobiranista i posar en coneixement dels assistents la situació de les negociacions amb l'Executiu espanyol.

Malgrat les felicitacions del mateix Govern i d'ERC per haver constatat que hi ha un “ampli consens” sobre el 'dret a decidir' dels catalans, Navarro ha reiterat sentir-se “profundament decebut” pel que s'ha vist en la reunió, molt lluny del que “representa la Catalunya real”. Navarro ha posat tres “condicions innegociables” per acceptar el pla de treball proposat, totes de moment menyspreades, diu, per Mas: lluitar per crear ocupació, per sortir de la crisi i no “dissenyar l'Estat propi” abans de fer la consulta.

El líder del PSC al·ludia en aquest cas, sobretot, a la tasca que exerceix Consell Assessor de Transició Nacional, un grup d'experts escollits per la Generalitat encarregats d'esbossar les trucades estructures d'Estat i el procés sobiranista, fet que Navarro ha anomenat “independència per fascicles”. La resposta del Govern, segons els partits assistents, hauria estat que l'esmentat Consell estudiï també una reforma federalista de la Constitució.

Malgrat les discrepàncies dels socialistes, el portaveu de l'Executiu català, Francesc Homs, ha reiterat que “l'important és que del dret a decidir no es desenganxa ningú”, i que aquest “segueix avançant”, cosa que segons Homs “no estava tan clara”. El portaveu ha valorat fins i tot positivament la reacció de Navarro, de qui aprecia que malgrat les crítiques no s'hagi despenjat del suport a la consulta.

Han pres part de la trobada tots els partits favorables a la consulta: CiU, ERC, ICV-EUiA, PSC i CUP, aquests dos últims amb algunes reserves. En representació del Govern hi han participat el president, Artur Mas, el portaveu i conseller de Presidència, Francesc Homs, i la consellera de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega. I entre els representants del món local hi havia els presidents de les quatre diputacions i diversos alcaldes, entre els quals estava el de Barcelona, ​​Xavier Trias. En total eren 23 persones.

Obertura del procés a la “societat civil”

Un dels principals punts de la reunió havia de posar sobre la taula l'entrada de la “societat civil catalana” en l'anomenat procés sobiranista. Així, els assistents han acordat que es creï un espai de debat en què puguin participar-hi sindicats, patronals, entitats socials i associacions, segons ha explicat el president d'ERC, Oriol Junqueras. “El protagonisme correspon a la societat”, ha expressat.

En aquest sentit, Junqueras ha avançat que, si aquesta tarda s'han reunit amb les administracions locals, en un futur ho faran amb les organitzacions que vulguin formar part del procés cap al dret a decidir.

Discrepàncies entre Chacón i el PSC per la consulta

L'exministra de Defensa Carme Chacón i la direcció del PSC han tornat a escenificar aquest dilluns les seves diferències en enviar la diputada socialista una carta oberta a Pere Navarro demanant-li que es desvinculi de “qualsevol iniciativa de ruptura amb Espanya”, en referència a la presència de els socialistes catalans a la reunió sobre la consulta d'aquesta tarda. La missiva ha generat una allau de crítiques des del mateix PSC. El portaveu Jaume Collboni l'ha titllat d '“inoportuna”, i ha recordat a Chacón que el partit portava al seu programa electoral el' dret a decidir ', per la qual cosa considera un contracte adquirit amb els ciutadans.

Per Maurici Lucena, portaveu parlamentari dels socialistes, no ha estat “gens agradable” esmorzar amb la lectura de la carta, i ha anat una mica més enllà: “Chacón massa sovint pren decisions que demostren que vol anar a la seva”. Més dur, l'anterior portaveu i actual secretari general de la federació a Tarragona, ha convidat l'exministra a afiliar-se a la federació socialista madrilenya del PSOE.

No és la primera vegada que Chacón i el PSC xoquen pel dret a decidir. L'exministra ja es va desmarcar dels seus companys de federació quan els diputats socialistes catalans van votar, en contra del que els va demanar el PSOE, a favor d'una moció de CiU, ERC i ICV que defensava el dret a l'autodeterminació de Catalunya.

Etiquetas
stats