Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els partits catalans davant Iglesias: entre el temor, el rebuig i la crida a la confluència

Ricard Gomà (ICV), Ferran Pedret (PSC), Joan Tardà (ERC) i Joan Josep Nuet (EUiA), a l'acte de Pablo Iglesias en Barcelona. / ENRIC CATALÀ

Jordi Molina

Barcelona —

L’endemà del bany de masses del secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, a Barcelona, les reaccions de les formacions polítiques amb representació al Parlament no s’han fet esperar. En un context polític marcat pel debat sobiranista, dos dels pols més allunyats, ERC i PP, han coincidit en rebutjar la proposta d’Iglesias, tot i que amb argumentaris radicalment diferents. Per contra, les posicions que redunden en la idea de refer el pont amb l’Estat des d’una perspectiva d’esquerres i federal, com ara el PSC o ICV-EUiA, han mesurat molt més les seves manifestacions i han estès la mà als d’Iglesias.

El primer en parlar ha estat el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, que ha assegurat que a Catalunya, ni Podemos ni Pablo Iglesias, no poden construir una alternativa sols. Igual que va fer en la seva ponència-diàleg al Teatre del Raval la setmana passada, Herrera ha tornat a posar l’exemple de la confluència Barcelona. “Si s’ha pogut fer a Barcelona, per què no es pot fer a Catalunya?” s’ha qüestionat l’ecosocialista, fent referència al projecte de Guanyem, on ICV-EUiA, Podem, Procés Constituent i altres forces polítiques estan negociant una candidatura conjunta per disputar a CiU el consistori barceloní.

En la mateixa línia s’ha manifestat minuts més tard la secretària d'organització del PSC, Assumpta Escarp, l’encarregada de replicar el discurs de Podem, que ha assegurat que “és important treballar amb les altres formacions de progrés”. La socialista ha assegurat que el seu partit “està disposat a dialogar des de l'esquerra” amb Podem perquè “el seu adversari és la dreta”, a dit en una roda de premsa posterior a l'última reunió del secretariat del PSC. Segons Escarp, Podem, en el míting que va oferir a Barcelona, “va fer una cosa molt important, que és fixar el seu adversari de manera clara: la dreta”.

Tant ICV-EUiA, que ahir veia com Gemma Galdon, una habitual en les llistes de la formació; com el PSC, amb el seu referent Pascual Maragall entre el públic de la Vall d’Hebron, saben que Podemos està fonamentant el seu creixement a Catalunya entre l’electorat que, durant anys, va alimentar ambdues formacions. Conscients d’aquest escenari, els ecosocialistes també han mirat de marcar terreny: “Si Pablo Iglesias pensa que Podemos, sol, pot una ser alternativa a les polítiques de Mas, és que no coneix bé Catalunya”, ha dit Herrera, que ha recordat la feina de la seva formació en al·lusió a les paraules d’Iglesias sobre l’agenda social. “Nosaltres portem molts anys defensant l’educació pública, la salut pública, mirant de construir una alternativa a Artur Mas”.

ERC no confia en cap procés constituent espanyol

ERC no confia en cap procés constituent espanyol Des d'ERC es mira amb distància la proposta de Podemos i es tem que l’oferta de regeneració democràtica dels d’Iglesias pugui restar força al procés sobiranista. La portaveu republicana, Anna Simó, veu “imprescindible, urgent i necessari” que Mas anunciï la convocatòria d'eleccions en el seu discurs de cap d'any. Simó ha insistit en què el procés català corre el risc de derivar en un suport cap a la proposta de Podem si “tot allò que preocupa la ciutadania del país, com una societat més justa o la regeneració democràtica, es deixés en mans dels que no volen la independència”, en al·lusió a la proposta de Mas sobre d'unes eleccions plebiscitàries en què només es debati sobre la independència.

En aquesta línea, Simó ha deixat clar que “el procés constituent espanyol no anirà enlloc” i que l'únic que farà “és allargar el miratge”, en al·lusió a les paraules d'Iglesias de deixar a una banda les banderes. Per a Simó, la proposta de Podem “no canvia en res” el plantejament d'ERC: “res no ens vindrà donat sense la independència de Catalunya, governi qui governi a Espanya”.

Més prudent s'ha mostrat el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, que després que el líder de Podem afirmés que no reconeix al president de la Generalitat i líder de CiU, Artur Mas, com a interlocutor, li ha recordat que Mas i el Govern “han passat per les urnes”. “No malbaratarem energies criticant als altres, sinó construint”, ha explicat el dirigent de la federació nacionalista, que ha acusat a Podem de “no fer ”propostes factibles“. Cal construir tocant de peus a terra i des del que representa la democràcia parlamentària, mirant endavant des de la proposta més que des de la protesta”, ha dit.

PP compara “el populisme” de Podemos amb l’independentisme

PP compara “el populisme” de Podemos amb l’independentismeEl tancament de files d’ERC, tot i que per motius diferents, ha fet de teloner a un altre rebuig, aquest molt més contundent, com el del PP. La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha comparat la nova formació amb el moviment independentista perquè són, segons ha dit, “populismes de manual”. Al seu parer, el partit de Pablo Iglesias és una resposta a la crisi com ho és la de la independència perquè “prometen solucions màgiques a problemes complexes”.

Segons la líder dels populars, en cas que Iglesias governés a l’Estat les seves propostes portarien Catalunya al mateix lloc que l'independentisme: “a un retorn a la crisi i fora de la UE”, ha conclòs Sánchez-Camacho que ha insistit en la recuperació de l’economia liderada per Rajoy.

David Fernández i Iglesias fan les paus virtualment

David Fernández i Iglesias fan les paus virtualment L’endemà del dard enverinat d’Iglesias al diputat de la CUP, David Fernàndez, en referència a l’abraçada amb Mas el dia 9 de novembre, els dos protagonistes han escenificat via twitter les paus. El secretari general de Podem ha afirmat a través de la xarxa social que Fernàndez, “és un exemple i un referent”. També ha admès que “és normal” que hi hagi “diferències i crítiques” entre els dos. Aquest missatge d'Iglesias, que ha enviat una “abraçada enorme” al portaveu de l’esquerra independentista, ha arribat després que la CUP instés a Iglesias a impulsar un referèndum per la independència. El mateix David Fernàndez ha enviat amb una piulada una abraçada “sincera i sencera” al líder de Podem.

Etiquetas
stats