Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El rebut de l'aigua a Barcelona puja un 25% en un any

David Guerrero

Barcelona —

L’aigua pujarà per tercer cop en un any i ho farà aquesta vegada de manera destacada: a partir de l’1 de gener el rebut de l’aigua a Barcelona i la seva àrea metropolitana serà un 18,2% més car que ara. Si es compara amb els preus de principis de 2012, l’aigua ha pujat més d’un 25% en tant sols un any.

Aquest nou increment té relació directa amb la privatització d’Aigües Ter Llobregat. Per fer l’empresa més atractiva al posar-la a la venda, la Generalitat va aprovar un augment extraordinari del preu de venda de l’aigua del 70%. Aquest augment no estava recollit en les tarifes actualment vigents.

Segons Assumpta Escarp, vicepresidenta de Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, “tenim la obligació d’aplicar la tarifa que ens ve donada per la Generalitat, i si no l’apliquem, les empreses concessionàries entraran en dèficit i qui l’haurà d’assumir és l’Àrea Metropolitana”. La llei estatal de mesures fiscals, financeres i administratives que obliga a les administracions a l’equilibri pressupostari és la raó que indiquen des de l’organisme supramunicipal per evitar caure en el dèficit de les companyies d’abastament d’aigua potable.

L’increment de l’aigua s’ha aprovat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb els vots a favor de CiU i PSC. El PP, ERC i ICV-EUiA han votat en contra. Lluís Tejedor, alcalde del Prat i portaveu dels ecosocialistes a l’organisme, considera que “és una irresponsabilitat política del govern català al considerar l’aigua com una mercaderia i no com un bé públic”.

La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) calcula que els més de 4 milions d’habitants de l’àrea metropolitana hauran de pagar prop de 10 euros més al rebut de l’aigua després d’aquesta pujada de tarifes. “És un sobrepreu que no era necessari abans i que no millora el servei”, asseguren des de la CONFAVC. L’augment concret del rebut a cada ciutat metropolitana dependrà de l’estructura tarifària de cada ajuntament.

Etiquetas
stats