Reivindicació del dret a la ciutat
Jordi Borja (Barcelona, 1941) ha publicat desenes d’articles i llibres sobre política, geografia i sociologia. Des d’ara, n’hi ha un de nou: Revolución urbana y derechos ciudadanos. Aquest dimarts es va presentar a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona enmig d’incansables lloances del geògraf Horacio Capel i de l'arquitecta i activista Itziar González. També hi estava convidada Ada Colau, que va haver d'excusar la seva absència per culpa d’una inoportuna gastroenteritis.
El darrer llibre, editat per Alianza, es va començar a idear fa més de 40 anys, amb la seva tesi doctoral. I tot i que s’ha madurat durant dècades i que té gairebé 400 pàgines, segurament ha sortit de la imprempta sense estar acabat del tot. I és que les idees que s’exposen a l’obra estan en “continu procés”, com les ciutats, tal i com va destacar Itziar González parlant de Borja.
Una de les idees del llibre que més es van desenvolupar durant la presentació és la importància de la participació, una paraula que segons Borja “s’ha pervertit, manipulat i prostituït per les administracions públiques”. L’urbanista va criticar els falsos processos participatius que engeguen les administracions per intentar netejar la seva imatge i fer veure que tenen en compte les opinions dels ciutadans. Tant s’ha abusat de la paraula participació, que el mateix autor va reconèixer que ja no li agrada utilitzar-la. I no és un concepte menor. Segons Borja, “el futur de la democràcia es juga a les ciutats”, ja que en funció de la sinceritat dels processos participatius, els ciutadans podran sentir-se incorporats o expulsats de les administracions.
Itziar González va insistir molt en “el binomi ciutat-ciutadania” que defensa l’autor, i que li porta a afirmar que la crisi de les ciutats és fruit de la crisi de la ciutadania. “Els que utilitzen la ciutat han de saber que poden influir. Hi ha una crisi de ciutat perquè la ciutadania s’ha despreocupat i el disseny de la ciutat ha quedat en mans dels tècnics”, va apuntar González. Però en aquest context, segons Borja, “neix una nova consciencia ciutadana, el dret a la ciutat”.
La exregidora de Ciutat Vella, que va anar a les llistes del PSC com a política independent l’any 2007 però va acabar escapant de la política de despatxos, va aprofitar per explicar que és en part gràcies al llegat de militants democràtics com Borja, que un grup de persones ha decidit crear el Parlament Ciutadà, que es presentarà aquest cap de setmana i que té per objectiu buscar els mecanismes que garanteixin la participació dels ciutadans en la presa de decisió dels governants.
Durant la presentació, els tres experts en urbanisme van obrir importants reflexions d’actualitat, però sobretot de futur. A més d’assenyalar que la participació serà cabdal, van assegurar que el concepte que les ciutats són millors com més grans són està equivocat i van afirmar que, com diu Borja, “ha arribat el moment de passar de la diagnosi a la alternativa”. També van citar altres autors, com Karl Marx entre d’altres, i van assegurar que “la revolució serà urbana o no serà”.
El catedràtic Horacio Capel va destacar la importància de la difusió de les idees científiques i va felicitar a Borja per haver estat capaç de ser un gran pensador però també per haver-ho explicat des de nombrosos articles en diferents diaris. Capel també li va agrair la seva militància i li va agrair que després de tats anys, encara continuï a primera fila.