Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La rotativa d'El Periódico s'aboca al tancament després del fracàs de les negociacions

Durant la vaga, els treballadors van portar la protesta davant la seu de l'empresa, on van muntar una catifa vermella per entregar els Òscars als "esquirols". a los "esquiroles".

Pau Rodríguez

Barcelona —

La rotativa del Grupo Zeta, Gràfiques de Premsa Diària (GPD), està més a prop del tancament després que els seus treballadors es neguessin a acceptar, després de més de 24 hores de negociacions, l'alternativa de l'empresa al desmantellament de la planta de Parets del Vallès on s'imprimeixen 'El Periódico' i el 'Sport'. Fracassades de les negociacions, fonts de la redacció i del comitè d'empresa van coincidir en assegurar que la direcció, segons els van dir, té previst comunicar durant la setmana que ve l'acomiadament als 102 empleats de la firma.

L'última proposta que el Grup Zeta va posar sobre la taula contemplava l'acomiadament d'unes 25 persones i una rebaixa dels salaris de la resta en un 25%, a més de retirar alguns plusos -com el de nocturnitat o antiguitat-, de manera que la retallada podia arribar a ser d'un 40% del sou, que se sumava al 8% de reducció que ja es va aplicar a la plantilla el 2011. Amb tot, els empleats van qualificar l'alternativa de “draconiana”, i en assemblea van votar-ne el rebuig. Ara l'empresa té 15 dies per comunicar la seva decisió final, que tot apunta que serà l'ERO d'extinció. Però fonts sindicals ja avancen que, en aquest cas, tractaran de tombar l'expedient per la via judicial.

Els representants dels treballadors, que es posaven com a línia vermella evitar qualsevol acomiadaments, denuncien que l'empresa no va voler saber res de la seva proposta, que preveia un estalvi de 3 milions d'euros -l'empresa compta reduir-ne 4,5 amb aquesta mesura- mitjançant una rebaixa salarial del 17%, sortides voluntàries, internalització de serveis i l'ajornament del pagament d'alguns impostos a l'Ajuntament de Parets.

Des de la direcció de l'empresa, per ara, declinen fer cap valoració sobre el transcurs de la negociació. A preguntes de eldiario.es tampoc no han volgut confirmar si la seva decisió final serà la de tancar definitivament la rotativa que amb tanta pompa es va inaugurar l'any 2000, en presència del rei Joan Carles, el llavors president de la Generalitat Jordi Pujol i el que era vicepresident del Govern central, Mariano Rajoy.

Tres jornades de vaga conjunta i més de 15 dies d'aturades a Parets

El fracàs de les negociacions arriba després de desenes de mobilitzacions per part de la plantilla de la rotativa i de la resta d'empreses que comparteixen conveni amb Gràfiques de Premsa Diària, entre les quals hi ha la redacció de 'El Periódico' -Ediciones Primera Plana- i altres firmes de logística, publicitat i altres serveis. Des que Zeta va anunciar l'ERO a finals de febrer, el total d'empreses que giren entorn del diari han realitzat tres jornades de vaga en solidaritat amb els afectats. La primera, amb un 90% de seguiment, va ser el 20 de març, i les dues següents, el dimecres i dijous passats, amb un suport del 85 i el 80%, respectivament. Els 102 treballadors de la rotativa, per la seva banda, han estat en total més de 15 dies en vaga.

Etiquetas
stats