Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ada Colau desobeeix l’avi Ramon

Ada Colau buscant la manera de tapar-se del sol abans de començar l'acte a la plaça del Rei / ENRIC CATALÀ

Cristina Palomar

Abans de morir l’avi Ramon va aconsellar l’Ada Colau que no es fiqués mai en política. L’avi pastor de la cap de llista de Barcelona En Comú va emigrar a Catalunya des d’un petit poble d’Osca fugint de la misèria i no va veure mai amb bons ulls que la seva néta es dediqués a l’activisme social i molt menys a la política, com tampoc li agradava que no s’acabés el menjar del plat. Per a Colau, el seu avi representa “la memòria de la gana i de la por” de la guerra i la postguerra, la mateixa que a parer seu alimenta avui l’abstenció dels barris més populars de la ciutat i que serà clau diumenge que ve per decantar la balança al seu favor. “Hem de ser més optimistes que mai”, ha demanat.

La memòria de resistència i lluita per la democràcia que ha caracteritzat la història de la Barcelona popular ha estat l’argument escollit aquest diumenge per a l’acte polític que la candidatura de Colau ha organitzat a la plaça del Rei, situada en ple centre històric de la ciutat i en un dels barris –el Gòtic– més castigats per la pressió turística. Queden set dies per a les eleccions i toca cridar a la mobilització ciutadana, tant la del votant indecís com també la del votant socialista decebut. Per això, l’alcaldable de Barcelona En Comú no ha dubtat a fer una crida –ni que fos implícita- al vot útil. “Si ens unim és possible construir un projecte que recuperi la ciutat per a la seva gent”, ha remarcat.

A la plaça del Rei tocava parlar de memòria i qui millor per fer-ho que l’historiador Josep Fontana, que tanca la candidatura de Colau de forma simbòlica. Fontana ha recordat la seva vida al barri: els bombardejos de l’aviació italiana contra Barcelona, la destrucció de la llibreria del seu pare, el colmado del senyor Martí on la seva mare comprava el menjar, les botigues de joguines avui desaparegudes i les nits als refugis antiaeris. “Ara em sembla que arribo a un decorat preparat per rebre turistes on els veïns semblen rellogats”, ha lamentat.

Fontana ha aprofitat també l’acte per explicar públicament per què dóna suport a Ada Colau. “Els he fet confiança perquè no són un partit, sinó un grup divers d’esquerres, i perquè no han demanat crèdits per fer propaganda electoral”, ha remarcat. Tanmateix, el suport de l’historiador no és desinteressat. “Espero que quan arribin a l’Ajuntament obrin les finestres i treguin totes les teranyines i després obrin les portes perquè puguin entrar els veïns”, ha aclarit. En cas de no fer-ho, Colau se les haurà de veure amb ell: “Si no acompleixen el que han promès, jo mateix aniré a demanar-los comptes”. Ell i molta gent, segons les enquestes.

 

Etiquetas
stats