Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Maria Dolors Sabater: “L'emergència social i la participació seran claus de la nostra acció política”

Dolors Sabater de Guanyem Badalona en Comú, al barri de Llefià / ENRIC CATALÀ

Tomeu Ferrer / Enric Català (fotos)

Badalona —

Maria Dolors Sabater ens rep al seu lloc de treball: fa de professora en un institut del barri de Llefià. Accepta l'entrevista amb una certa recança. La seva llista, Guanyem Badalona en comú, ha estat la sorpresa de les eleccions, aconseguint cinc regidors des de zero enfront de Xavier Garcia Albiol el càrrec amb més poder del PP de Catalunya. La Dolors no té ganes de parlar de pactes perquè encara no s'han començat els contactes. Es refereix constantment a l'assemblea que Guanyem Badalona en comú fa dissabte per fixar els termes de la negociació. I quan emet opinions personals ho fa amb molta prudència, talment com si ja fos alcaldessa

Hi haurà govern alternatiu a Badalona?

És possible que hi hagi govern alternatiu. El que segur que hi haurà és investidura. En tot cas hi ha un temps de marge per formar govern i esperem que abans o després això, un govern nou, serà una realitat.

L'aposta de Guanyem Badalona és per un govern amb la resta de les esquerres o inclouríeu també Convergència i Unió?

Primer de tot dir que Guanyem estem a l'espera de l'assemblea d'aquest dissabte. Nosaltres plantegem que l'assemblea aprovi una guia que ens facilitarà les negociacions amb la resta de partits a partir de dilluns. En principi, nosaltres busquem acords basats en el programa. Parlarem amb totes les formacions. El debat sobre si, per exemple, fem govern amb ERC i Iniciativa i on el PSC no entrés però amb qui es farien pactes puntuals es veurà a l'assemblea i es tractarà en les negociacions. En tot cas les converses es faran sobre programa.

Tota l'estona parla de l'assemblea, serà aquest el mètode de decisió usual?

És que és el procediment que hem escollit per a la presa de decisions. Som una organització horitzontal i a aquest principi li tenim molt respecte. Però sí que esperem que l'assemblea aprovi les línies bàsiques de la guia que permetrà als qui participin en les negociacions tenir flexibilitat per arribar a acords.

Feta aquesta prèvia, quina és l'opinió de Dolors Sabater?

Bé, no ens hem assegut a negociar. Hem escoltat moltes coses, bé directament, bé indirectament. Per tant, i fins que no hi hagi contactes formals amb propostes concretes es fa difícil pronunciar-se, no només per nosaltres sinó també per als altres.

En tot cas el govern que hi hagi serà de pacte, perquè hi participaran diverses forces polítiques. Això implica un programa de mínims. Heu pensat quins són els aspectes irrenunciables que ha de contemplar?

Un dels punts irrenunciables és posar les necessitats de la població al centre de la política. Això vol dir contribuir a resoldre els problemes bàsics de la gent, penso en la pobresa, per exemple. És a dir, l'emergència social seria una prioritat.

Un altre tema clau per nosaltres és la transparència. En aquest sentit entenem que ens haurem de dotar d'un codi ètic de govern, que haurem de pactar, clar.

Un tercer aspecte que, per nosaltres és molt important és la participació ciutadana, que la veiem com una eina vinculant a l'hora de decidir sobre les necessitats de la ciutat.

Quines serien les àrees de govern que Guanyem Badalona en comú voldria gestionar directament, en cas d'un acord.

Nosaltres no hem parlat sobre això, perquè tenim una idea sobre com ha de funcionar l'ajuntament que canvia una mica la forma com s'ha gestionat fins ara, que és, segons la nostra opinió, un sistema basat en departaments estancs. Altrament, nosaltres tenim una idea, que pensem que la població la necessita i que és la d'una organització que funcioni en xarxa , amb molta transversalitat i amb molta coordinació també. Per ant, no ens agradaria començar les negociacions donant la imatge que el més important és repartir regidories.

Nosaltres preferim negociar sobre programa, també sobre les 24 mesures que considerem primordials i després veurem qui s'encarrega de cada àrea o regidoria.

Permeti'm un comentari personal, com a badaloní, no sé quin és el deute real de la ciutat. Vostès faran una auditoria per saber l'estat financer de l'Ajuntament?

Rotundament si, aquest és un tema que està en el bloc de transparència.

Una altra: Què s'ha de fer amb els mitjans de comunicació públics de Badalona?

Això ho tenim molt clar. Vam firmar un compromís al respecte amb els treballadors de Badalona Comunicació. Per tant, defensem la proposta que ens van fer arribar. En síntesi consisteix en el fet que els mitjans de comunicació públics de la ciutat no poden estar basats en criteris polítics. Han d'estar regits per criteris professionals. Aquest punt crec que el podrem tirar endavant.

Sense saber com estan les arques locals, penseu que per començar un nou govern cal tirar endavant mesures simbòliques? Per exemple, tornar a obrir les fonts públiques perquè hi ragi aigua?

Això s'explica a qui no és de Badalona i no s'ho creu. Aquesta mesura és del minut u. Hi ha qüestions que són incomprensibles. I una és que en una ciutat hagin fonts on l'aigua no ragi. En el mateix sentit hi ha moltes coses menudes, de carrer que s'han d'activar. També és veritat que tothom es mira la ciutat amb ulls diferents i que les prioritats potser no són les mateixes per tots. No podem dir, doncs, que des del primer minut tot serà com diem en el programa, perquè necessitem un temps, però el fet de negar als que no tenen res fins i tot l'aigua de la font no em sembla acceptable. No és només la qüestió de l'emergència social sinó el simbolisme de l'espai públic.

Tornant a l'assumpte de l'emergència social. Per exemple, s'han escoltat xifres molt contradictòries sobre l'aportació de l'ajuntament en beques menjador?

Tenim dades escandaloses de la nul·la inversió de diners públics feta per l'Ajuntament de Badalona per resoldre emergències socials com no tenir alimentació, habitatge o l'atur. Per posar dades concretes, s'han presentat més de 15.000 peticions d'ajut de les quals només se n'ha atès a l'entorn les 900. Per tant, aquest aspecte formaria part del programa de lluita frontal contra les emergències. I ho volem fer no repetint errors, perquè volem canviar la manera de fer en aquest àmbit. Els serveis socials a la ciutat han de canviar d'una manera molt important, i ho farem amb la pròpia gent que hi està treballant.

Se m'acut aquí l'apartat de la relació amb els treballadors municipals..

Si, pensa que a l'ajuntament hi ha moltíssima gent molt vàlida. M'agradaria que ho recollissis. Hi ha molts bons tècnics. Hi ha molta gent amb una gran experiència que sap com s'han de fer les coses. Nosaltres els escoltarem i treballarem junts. Moltes d'aquestes persones vénen a veure'ns esperançades perquè han passat quatre anys terribles, perquè s'han tancat tota mena de programes. S'han adonat que no podien donar resposta a la necessitat que vivien. Penseu que la nostra dèria per la participació també inclou els bons professionals que hi ha a l'ajuntament. El que no farem serà entrar nosaltres i dir com s'han de fer les coses sense tenir en compte la seva experiència i la seva opinió tècnica.

En els actes de la seva candidatura hi havia un enfocament diferent d'algunes actituds i activitats de la Guàrdia Urbana.

Una cosa és la transparència quant als processos de contractació. Nosaltres, tot fa pensar que governarem. I quan ho fem governarem per a tothom. No com ha fet l'Albiol. És un fet gravíssim el que ha passat aquests quatre anys. Amb l'excusa de deixar governar la llista més votada es va posar la ciutat en mans d'un partit que ha fet sectarisme. Que no ha governat per a tothom. Ha fet amiguisme i ha exclòs de les seves prioritats a una bona part de la població. I molta d'ella ha dipositat en Guanyem Badalona l'esperança d'una manera de fer política diferent.

Repeteixo, estem compromesos amb la transparència, amb fer auditories i de cap manera admetrem cap pràctica fraudulenta. Això per a qualsevol.

Sí que és cert que una de les mesures urgents que tenim és dissoldre la unitat Omega i també derogar l'actual ordenança de civisme per a fer-ne una altra. Aquest contingut programàtic treballarem per veure a partir de quan el podem desenvolupar. Però ens hi posarem a treballar des del primer dia.

Un altre tema polèmic, què passarà amb els càrrecs de confiança política?

La guia que esperem que aprovi l'assemblea ha de ser prou àmplia i flexible per a permetre'ns negociar amb qui vulgui formar part del govern. Però d'entrada no ens fa renunciar al canvi de política al qual ens hem compromès. Advoquem per un canvi de les relacions amb la ciutadania. Per exemple en el fet de participar en el govern local i l'assumpte que em preguntes entra dins de l'àmbit de la transparència.

Hem de fer una política d'austeritat. Als veïns i les veïnes els costa molt entendre que no hi hagi diners per a beques-menjador i que els sous que es paguen a càrrecs de confiança política superin 1,6 milions d'euros a l'any. El nostre compromís és que, si hi ha d'haver càrrecs de confiança, que siguin els mínims. No compartim la idea que els càrrecs de confiança serveixen per a col·locar gent. Un altre cop em remeto a les negociacions que caldrà fer per fixar quin serà el nombre de càrrecs de confiança. Però la nostra intenció és reduir-ne el número actual.

Teniu l'equip preparat per governar?

La gent que està a la llista està molt preparada. I l'organització també té molta gent molt vàlida a molts nivells. Però un ajuntament s'ha de refiar també dels seus tècnics. També cal dir que tot l'equip fa molts anys que pensen la ciutat, des d'una mirada de cohesió, de ciutat sencera, des d'una mirada molt plural i cohesionada. Penso, en definitiva, que estem preparats per governar, amb l'ajut tècnic que calgui dels treballadors municipals, però sí que crec que estem llestos per governar.

A propòsit del codi ètic, hi ha qui diu que Guanyem vol imposar als altres grups el seu codi de conducta..

Nosaltres tenim el nostre codi ètic, que complirem. Una altra cosa és el codi ètic de govern i això formarà part, torno a dir-ho, de les negociacions.

Parlant del nostre codi, nosaltres ens limitem, com és sabut els ingressos. Però aquests diners aniran a una bossa que es gastarà en projectes per a la ciutat. No es destinaran, com es podria pensar, pel partit. Farem una bossa comuna amb la part dels sous que no cobrem i decidirem el seu destí en assemblea.

A Badalona hi ha gent que se sent badalonina i altres persones que se senten, per exemple de Llefià. Us agradaria canviar això?

Si, està bé que la gent se senti del seu barri, però la gent s'ha de sentir també de la seva ciutat. La idea de cohesió de ciutat, de què la gent se senti badalonina sigui del barri que sigui voldríem que es notés després del nostre pas per l'ajuntament. Aquest tipus de coses potser no costen diners, però ajuden a la cohesió. Pensem que l'ajuntament sense un cost afegit pot funcionar de manera molt diferent de cara als ciutadans.

La participació és un pilar de la vostra proposta, oi?

Fer que totes les entitats se sentin partícips en les decisions, que vegin que formen part de la ciutat, que se les té en compte, igual com als ciutadans. Han de veure que no es fa la política d'esquena a la gent. Això d'entrada no costa diners. És una qüestió de principis i de voluntat política. No excloure a ningú és important i això es pot fer, per exemple, suprimint barreres arquitectòniques. No pot ser que només per un esglaó s'exclogui de gaudir de l'espai comú a una part dels veïns.

Ha cridat l'atenció l'aposta decidida per participar en el procés que viu Catalunya

Nosaltres pensem que Badalona no pot quedar al marge del procés que viu Catalunya. I pensem que la construcció del país s'ha de fer d'acord amb la participació popular, des de cada barri en la construcció de la República Catalana. La participació ciutadana tan important és per decidir si en un solar buit hi van horts urbans com la possibilitat que els veïns i veïnes decideixin plenament sobre les relacions entre Catalunya i l'Estat .

Dolors, si hi ha arbre de nadal l'any vinent, serà de color blau?

Jo crec que no (riu), tot i que és una llàstima perquè el blau és un color molt bonic, però hi ha hagut una apropiació partidista que ha fet mal: el mocador de les festes, la samarreta de la cursa, és un abús.. ha fet la impressió que ens posaven el partidisme per tot arreu, i això és lleig,. Perquè jo crec que quan governes, ho fas per tothom i no has de fer partidisme des de la teva posició de poder, això que ha passat és un abús.

No sé si em deixo alguna cosa per preguntar

Ja que m'ofereixes l'oportunitat, diré que en poc més de dos mesos i amb una despesa que em sembla que no supera els 18.000 euros ens hem guanyat la confiança de la gent i hem obtingut cinc regidors. No podem oblidar que hem estat exclosos dels mitjans de comunicació, no diguem dels públics locals . Si comparem això amb un PP que ha tingut tot l'aparell mediàtic del partit i dels mitjans de comunicació, com les teles estatals, que els són afins, que s'ha gastat molts diners, diuen que fins a mig milió a la campanya.. Això em fa pensar en les seves prioritats, amb la gent que no té beques-menjador i moltes necessitats per cobrir... Al final el PP ha tret deu regidors i , proporcionalment la relació entre la despesa el resultat els hauria de fer reflexionar una mica.

Etiquetas
stats