Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Amnèsia, mals rotllos i el petit Nicolás a la comissió Pujol

Oriol Pujol a la sortida del Parlament

Siscu Baiges

La compareixença de tres fills del matrimoni Pujol Ferrusola a la comissió creada després que el patriarca de la nissaga confessés que tenia diners amagats a l’estranger durant 34 anys ha viscut moments de tensió extrema i no només entre els compareixents i els diputats de la Comissió. El més tens ha estat quan el portaveu del PP, Sergio Santamaría, ha acusat el president de la Comissió, David Fernández, de sortir en defensa d'Oriol Pujol. La discussió entre ambdós ha anat pujant de to fins que Fernández, s’ha plantat: “No em posi a prova, no em posi a prova. No crec en l’autoritarisme, però hi puc recórrer”. Ha anat d’un pèl que no suspèn la reunió, cosa que no ha succeït fins ara al llarg de les nombroses sessions que ha celebrat.

El mal rotllo ha estat present en bona part de les dues primeres compareixences: la d'Oriol Pujol i la de la seva germana, Marta. Potser per esgotament, la intervenció del tercer fill, Pere, ha passat quasi desapercebuda. L’arquitecta Marta Pujol ha començat i ha acabat nerviosa i molts dels presents han trobat a faltar les taules i la capacitat dialèctica del seu germà gran, Jordi, sobre el qual han descarregat els tres compareixents d’avui la responsabilitat d’aclarir l’origen dels diners que van anar a petar als comptes andorrans de la família. Oriol Pujol li ha retret al diputat d’ICV Marc Vidal que fos massa dur amb la seva mare, “una dona de vuitanta anys que va venir sola”, la setmana passada. Vidal ha reconegut que li va fer una pregunta “impertinent” i el fill de Marta Ferrusola li ha agraït el detall.

El diputat socialista Jordi Terrades ha quedat convençut que les explicacions de Marta Pujol només podien interpretar-se en el sentit que a aquests comptes hi ha anat a petar diners de comissions obtingudes de forma irregular. El cas és que l’explicació definitiva del full de ruta d’aquests diners no s’aclarirà fins que Jordi Pujol Ferrusola comparegui al jutjat 31 el proper dia 26. Han sorprès, això sí, els problemes d’amnèsia de l’arquitecta. Ha dit que no sap quants diners hi havia a la famosa deixa amb la qual Jordi Pujol pare va justificar l’existència d’aquells diners misteriosos apareguts a Andorra. El 1992, això sí, recorda que al seu compte personal hi havia 62 milions de pessetes. Dotze anys més tard, quan va regularitzar el compte, hi tenia prop de 100 milions de pessetes (558.000 euros). A què cal atribuir aquest increment? Caldrà esperar les explicacions del dinamitzador econòmic Jordi Pujol Ferrusola.

La diputada de la CUP Isabel Vallet s’ha desesperat quan Marta Pujol insistia que desconeixia quants diners tenia al seu compte, tot i reconèixer que un cop l’any anava a Andorra a mirar-lo i, de tant en quan, a treure’n diners. “És un privilegi tenir tants diners que no saps ni quants en tens!”, s’ha exclamat Vallet.

La cúpula de CiU acompanya Oriol Pujol

La compareixença d’Oriol Pujol ha generat més expectació. No debades va ser secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya. Potser per això, l’ha acompanyat la cúpula del partit –Lluís Coromines i Josep Rull- i el president i portaveu del grup de CiU al Parlament, Jordi Turull. Han escoltat les seves respostes a les demandes dels diputats i han assistit als blancs mentals que també ha patit. Quan li retreien que la seva dona havia cobrat de l’empresa “Alta Partners”, acusada de beneficiar-se de la seva mediació política, Oriol Pujol ha dit que no recordava si havia estat algun cop a les seves oficines.

Pere Pujol no ha recorregut a l’amnèsia sinó a reenviar totes les preguntes sobre la deixa i els comptes andorrans a la declaració judicial que va fer al jutjat 31. El jutjat que se suposa que ens traurà de dubtes el proper dia 26.

Els fills de l’ex-president plantegen les seves intervencions amb un cop d’efecte final. Jordi Pujol Ferrusola va cloure la seva entregant a la comissió un DVD amb la gravació íntegra de la conversa entre la seva ex-amant María Victoria Alvarez i la presidenta del PP, Alícia Sánchez Camacho. Marta Pujol ha acabat exhibint un llistat de cinc-cents arquitectes que, segons ella, van ser ben tractats per l’Ajuntament de Barcelona perquè van firmar un manifest de suport a qui en va ser alcalde, Pasqual Maragall.

La carta amagada d’Oriol Pujol ha estat treure a escena el “petit Nicolás”. Segons ell, l’estiu passat, el va visitar, amb una “carta de presentació no formal” del ministre de l’Interior i la vicepresidenta del Govern, i li va parlar de sopars, converses i intimitats seves que només ell podia saber. També ha explicat que en una reunió que va mantenir, el maig de 2011, per pactar acords municipals amb el PP, la presidenta d’aquest partit li va demanar per la feina de la seva dona i de com la facturava. “Aleshores no ho vaig entendre. Ara, sí”, ha dit. “Casual? Casual? No!”. “O potser es pensen que és casual el que li està passant al senyor Monedero?”, ha acabat etzibant. Les clavegueres del poder madrileny, clar.

Alícia Sánchez Camacho està convocada el 4 de maig. Al “petit Nicolás” no se l’espera.

Etiquetas
stats