Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Amnistia Internacional acusa Europa de moltes de les morts de migrants al Mediterrani

Voluntaris de Amnistia Internacional escenifiquen una acció a la platja de la Barceloneta / ENRIC CATALÀ

Siscu Baiges

Amnistia Internacional ha presentat, avui, l’informe La vergonya d’Europa, enfonsada, en el qual responsabilitza la Unió Europea de bona part de les morts que s’han produït els darrers dies al Mediterrani, en ofegar-s’hi centenars de migrants que fugien de la guerra i la violència als seus països d’origen. Aquest informe, que denúncia que l’any passat van perdre la vida 3.500 persones en aquesta ruta d’immigració i que ja l’han perduda 1.700 més en el que portem de 2015, s’ha presentat abans del que estava previst per fer-lo coincidir amb la cimera extraordinària de caps d’Estat i de Govern europeus convocada per demà.

L’associació defensora dels drets humans demana que els dirigents europeus “estableixin immediatament una operació efectiva per salvar vides al mar. Han d’autoritzar el desplegament immediat de recursos navals i aeris suficients al llarg de les principals rutes de migració per rescatar persones. Mentre això no es posa en pràctica, els governs europeus han de proporcionar urgentment a Itàlia i Malta el suport econòmic i logístic que permeti a aquests països redoblar la seva capacitat de recerca i salvament”.

María Serrano, responsable adjunta de Relacions Institucionals i Política Interior d’Amnistia Internacional a Espanya, ha denunciat la substitució del dispositiu ‘Mare Nostrum’, en el que Itàlia invertia 9 milions d’euros al mes, per l’operatiu europeu ‘Tritón’, amb un pressupost de menys de 3 milions. Serrano ha recordat que, a més, ‘Mare Nostrum’ estava concebut pel salvament i el rescat de persones mentre que ‘Triton’ ho és pel control de fronteres. “Amb ‘Mare Nostrum’ s’haurien salvat moltes vides’, ha dit Serrano, que també ha negat el suposat ‘efecte crida’ que tenia el dispositiu italià: ”Hi ha hagut 21.380 sortides d’immigrants a la mar des de Líbia en els primers mesos de 2015, quan ja estava vigent ‘Triton’, una xifra molt superior a quan encara funcionava ‘Mare Nostrum’“.

“Europa no pot ignorar aquesta tragèdia”, ha demanat la coordinadora d’Amnistia Internacional a Catalunya, Adriana Ribas. Segons ella, Europa hauria de reconèixer, a la reunió de demà, el fracàs de la seva missió al Mediterrani. “És una oportunitat per salvar vides. Quantes morts més calen perquè entengui que es necessiten operacions de salvament i no només de control de fronteres?”, ha preguntat.

Ambdues portaveus han demanat que Europa obri vies legals i segures per donar refugi a les persones que demanen asil. De Síria, per exemple, han sortit quatre milions de refugiats des de l’inici de la guerra en aquest país. Espanya només s’ha ofert a acollir-ne 150 mentre Alemanya n’accepta fins a 30.000.

L’informe, que s’ha presentat a la platja de la Barceloneta, inclou dades estadístiques però també testimonis personals, com el de Mohamed, un noi palestí de 25 anys que explica la seva frustració, el passat 4 de març, en veure com morien ofegats davant d’ell una dona siriana, Immirdan, i el seu nadó d’un any sense poder fer res per ajudar-los.

Etiquetas
stats