Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Artur Mas: “Hi haurà canvi de rei a Espanya, però el procés polític català segueix endavant”

Artur Mas al Palau de la Generalitat

elDiario.es Catalunya

“Hi haurà canvi de rei a Espanya, però el procés polític català segueix endavant”, ha afirmat el president Artur Mas al Palau de la Generalitat. Mas ha assegurat que “el poble català va fer una aposta compromesa i sincera per la Constitució de 1978” però matisa que d'això fa una generació i mitja i “aquella aposta avui ha quedat insuficient”.

El president de la Generalitat ha desitjat “sort, encerts i èxits” al successor de la Corona perquè “en les institucions catalanes sempre hi ha hagut la voluntat que a Espanya li vagi bé”. “Però volem també el millor per a Catalunya i el seu poble, i això implica poder decidir lliurement, pacíficament i democràticament el nostre futur com a nació”, ha afegit.

Mas ha remarcat que la seva és una valoració “estrictament institucional” i que els partits ja faran les seves. No obstant això, ha aclarit que no reclama -a diferència d'altres partits favorables a la consulta- un canvi institucional. “La Constitució ja permet consultar el poble català sobre el seu futur”, ha declarat.

Mas ha fet un abans i on després en relació al suport a la monarquia. “D'aquell moment [en referència a la transició], en fa prop de 40 anys, ha passat una generació i mitja i aquella aposta, en part, ha quedat avui incompleta i insuficient”, ha dit. Segons Mas “una part significativa i majoritària del poble català sent distanciament envers la majoria de les institucions de l'Estat”.

El cap de l'Executiu ha subratllat que, a diferència de fa 40 anys enrere, la majoria de la societat catalana no “veu i es relaciona” igual amb les institucions de l'Estat. Amb aquesta insinuació ha posat el fre de mà dient que “no entraré amb el que ha estat la figura del Rei a Catalunya”.

Mas ha explicat que “al costat de la nació espanyola, hi ha una nació Catalana i, el millor, és poder decidir ”lliurement i pacíficament“ el nostre futur. Mas no ha entrat en quin paper tindrà el seu Govern en les diferents manifestacions que, en les darreres hores, van convocant la ciutadania en diverses mobilitzacions. ”No em toca a mi“, ha dit.

ERC convoca concentracions per la República Catalana

Esquerra Republicana convoca la població a concentrar a les 20h davant dels ajuntaments catalans per reclamar una República Catalana. “Avui més que mai, independència”, reivindiquen a través de Twitter. Anna Simó, portaveu d'Esquerra al Parlament critica que la successió és “un procés no basat en la democràcia popular sinó en la dinastia”. “La ciutadania espanyola té dret a decidir a les urnes com ho farem els catalans”, assegura.

Etiquetas
stats