Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un Bárcenas condescendent amb el PP passa discretament per la Comissió Pujol

Luis Bárcenas intervé per videoconferència a la Comissió Pujol

Siscu Baiges

Barcelona —

Els diputats de la Comissió que investiga el frau, l’evasió fiscal i la corrupció al Parlament de Catalunya que esperaven obtenir de l’ex-tresorer del PP, Luis Bárcenas, alguna declaració crítica amb aquest partit han quedat decebuts. En la seva compareixença d’aquesta tarda, feta per videoconferència, ha quedat clar que no té previst “tirar de la manta” contra els seus ex-companys com havia anunciat en ocasions anteriors.

Bárcenas ha anunciat que s’acollia al dret de no contestar allò que el pogués perjudicar tenint en compte que està immers en un procés judicial per la seva gestió com a responsable de la tresoreria i la gerència del PP durant molts anys. Però en les dues hores i mitja de compareixença ha donat mostres suficients que les seves relacions actuals amb el partit que presideix Mariano Rajoy són bones. Tant, que la portaveu de les CUP a la Comissió Isabel Vallet li ha acabat demanant si el Partit Popular li paga la defensa i es fa càrrec de les seves despeses quotidianes. “No hi ha concertació en absolut”, ha negat rotundament. El portaveu socialista, Jordi Terrades, ha parlat de coordinació entre Bárcenas i Rajoy mentre que el portaveu popular Santi Rodríguez ha sortit en defensa de Bárcenas, lamentant el llarg 'monòleg inútil' del republicà Oriol Amorós.

El més dur de tots els diputats ha estat el representant del grup d’ICV-EUiA, Joan Mena, que li ha dit de tot, des de gentussa a delinqüent passant per covard, lladre, tonto útil i xorisso. L’ex-tresorer del PP ha demanat empara en la presidència de la Comissió però el seu titular, David Fernández, no l’ha ajudat gaire. “És la llibertat d’expressió dels diputats”, li ha replicat. Ni així s’ha pogut veure un gest ni un moviment especial de Bárcenas, que ha aguantat les preguntes immòbil a la seva cadira. També quan Mena li ha ensenyat la fotografia en què dedicava una ‘peineta’ als periodistes a l’aeroport de Barajas i li deia que “avui vostè ha fet una ‘peineta’ als representants del poble de Catalunya”.

Gairebé sense moure una cella, Luis Báracenas ha dit que ell no està implicat en cap cas de corrupció i que els empresaris que donaven diners al PP ho feien per conviccions ideològiques i no a canvi de concessions de contractes. Ho feien “per carinyo”, ha arribat a dir, provocant un malentès perquè Isabel Vallet s’ha pensat que es referia a ella amb aquest apel·latiu. “No està acreditada la corrupció política. No hi ha ni 3%, ni 2%, ni res de res”, ha afirmat. La resta, negatives a contestar preguntes, oblits o desconeixements diversos i l’afirmació que mai no ha coincidit amb el responsable de la creació d’aquesta Comissió, l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol, ni amb cap dels seus familiars.

En cloure la connexió per videoconferència i quan Luis Bárcenas ja s’havia tret les ulleres, Oriol Amorós ha resumit la sensació general dels assistents quan s’ha adreçat a Santi Rodríguez: “Torneu a tenir pacte”

Etiquetas
stats