Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

El jutge del CIE de Barcelona ordena que es permeti l'ús de mòbils i no es restringeixi l'accés a la sanitat

Protesta davant el CIE de Barcelona. /ENRIC CATALÀ

Pau Rodríguez

Barcelona —

El jutge de control del CIE de Barcelona ha tornat a treure els colors als gestors del centre. Fa més d'un any va ordenar als seus responsables -depèn del Ministeri d'Interior- eliminar les mampares que impedeixen el contacte físic entre interns i famílies, ampliar l'horari de visites i incorporar lavabos a les cel·les, en una contundent interlocutòria en què definia les condicions dels internats com a “poc humanitàries”. Aquesta vegada ha ordenat que es permeti l'ús de telèfons mòbils als immigrants, que no se'ls retiri el rellotge a l'entrar i se'ls proporcioni atenció sanitària encara que no tinguin la targeta.

En aquesta interlocutòria el magistrat del jutjat d'Instrucció número 1 de Barcelona ha donat compte d'“algunes deficiències que exigeixen resposta judicial a fi de millorar les condicions d'estada dels estrangers internats”.

El jutge ha comprovat que a alguns interns se'ls havia denegat la realització de “proves mèdica especials” en no tenir targeta sanitària. Davant d'això, assenyala que “el dret fonamental a la salut ha de prevaler sobre qualsevol condicionant administratiu”, i recorda que l'Estat té l'obligació de vetllar per la salut de les persones privades de llibertat. Per tant, disposa a les autoritats sanitàries el deure de realitzar proves als interns tinguin o no targeta sanitària.

En relació als objectes personals dels interns, el jutge escriu que tenen dret a conservar-los “excepte per raons d'ordre públic” o quan suposin un problema de seguretat física per a interns o vigilants. Això no es compleix, segons el jutge, amb els rellotges i els telèfons mòbils. En el cas dels rellotges, la interlocutòria no només prohibeix que els els requisin, sinó que ordena que es col·loquin rellotges grans de paret al centre perquè actualment no n'hi ha i els interns acaben “perdent la noció del temps”.

Pel que fa als mòbils, el jutge disposa que es permeti el seu ús però sense connexió a internet. Considera que la seva utilització no suposa una “pertorbació de l'ordre del centre”, sinó tot al contrari, que “alleuja la solitud i angoixa dels interns” en permetre la seva comunicació amb familiars. No obstant això, concreta que els mòbils no han de ser smartphones ni tenir connexió a internet, per evitar que els interns pugin fotos d'altres persones, cosa que podria vulnerar la seva intimitat. En aquest sentit, també s'ordena la instal·lació de més telèfons públics per evitar cues puntuals.

Aquesta interlocutòria suposa un altre cop a la direcció del CIE de la Zona Franca, que ja va haver de portar a terme reformes fa un any al centre. De fet, la interlocutòria recorda que una de les reformes que va decretar al gener de 2014 encara no s'han assumit: la incorporació de lavabos en les cel·les. Fonts d'Interior asseguraven fa mesos que la demora responia a la manca de pressupost. No obstant això, el jutge requereix ara que el director “comuniqui a la seva superioritat la necessitat de col·locar sanitaris a l'interior dels dormitoris”.

La resta de mesures que disposa la interlocutòria d'aquest dimarts és que es reubiqui la cel·la d'aïllament -ara en un espai massa cèntric, segons el jutge-, que no s'omplin les cel·les si n'hi ha d'altres encara buides i que no es restringeixi el temps a les dutxes.

Etiquetas
stats