Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Can Vies rebutja negociar amb l'Ajuntament després de la demolició

L'edifici de Can Vies després de la demolició de la meitat de l'immoble i la torre superior / Lali Sandiumenge (Wikimedia Commons)

João França

Can Vies no accepta que l'Ajuntament els hi estengui la mà un cop ha enderrocat l'edifici. Ahir l'alcalde Xavier Trias afirmava al programa .Cat de TV3 que estava disposat a aturar la demolició si li ho demanaven com a condició per negociar. Tot i les protestes que se succeixen cada nit des de dilluns, els operaris que treballen en enderrocar l'edifici, propietat de Transports Metropolitans de Barcelona, van seguir amb la seva feina fins dimecres. Després de la roda de premsa del col·lectiu, l'Ajuntament ha anunciat que cedeix a la primera de les seves demandes i paralitza l'enderroc, en senyal de la seva “voluntat de negociar”.

Els activistes denuncien el cinisme de la proposta de l'Ajuntament, que va iniciar la demolició el mateix dia del desallotjament. Defensen que no necessiten el consistori i que aposten pel model d'autogestió que portava 17 anys funcionant. Per això, fan una crida a reconstruir l'edifici, en una acció que començarà demà a les 10 h.

La convocatòria per dissabte és aquesta: Reconstruïm Can Vies. A més, a la tarda hi ha convocada una manifestació al centre de Barcelona en suport a les seves demandes. Mentrestant, mantenen les reivindicacions ja presentades: la dimissió de l'alcade Trias i de Jordi Martí, regidor del districte de Sants-Montjuïc; l'alliberament sense càrrecs de les persones detingudes en les protestes; “desmilitaritzar” el barri; la paralització de tots les desnonaments i la retirada dels processos de desallotjament en marxa contra la resta de Centre Socials Okupats de la ciutat.

Protesta a l'ajuntament

Paral·lelament, al centre de la ciutat, altres col·lectius socials han irromput a l'Ajuntament per parlar amb l'alcalde. Durant un cercavila convocat pels Iaioflautas, la PAH i la plataforma Stop Pujades que reivindicava “una ciutat per a les persones”, una vintena de manifestants han entrat al consistori. Després d'una estona de negociació l'alcalde Xavier Trias ha accedit a rebre dos iaioflautes i un membre de Stop Pujades.

“Li hem preguntat si estava disposat a negociar el tema de Can Vies, de l'Ateneu Harmonia, del model de ciutat, de les detingudes el carrer, de les reivindicacions de la PAH i del transport pública”, explica el iaio Alfons Romero. “També li hem dit que no era amb nosaltres amb qui havia de negociar sinó amb ells, i que si estan rebotats és per la seva gestió, que és l'alcalde de l'1% i està trepitjant el 99%”, afegeix.

Els activistes expliquen que l'alcalde ha manifestat la seva voluntat de desencallar aquesta situació i l'han emplaçat a parlar amb els col·lectius afectats. La principal preocupació dels Iaioflautas ara és, però, per les persones detingudes aquests dies en els carrers de Sants.

Detencions nit rere nit

No hi ha hagut nit de protesta a Sants sense detencions. Des que es va efectuar el desallotjament el dilluns, els Mossos d'Esquadra ja han detingut 58 persones i la Guàrdia Urbana 3 més, segons fonts policials. A la majoria se'ls imputen delictes de desordres públics, atemptat a agents de l'autoritat i danys.

Entre dilluns i dimarts es va detenir prop d'una desena de persones –les xifres varien segons les fonts– que van quedar en llibertat la mateixa nit. La trentena de detinguts el dimecres, en canvi, han passat a disposició judicial aquest divendres, a excepció d'un jove amb síndrome de Tourette que va ser posat en llibertat i denuncia haver patit visibles agressions dels Mossos. La majoria segueixen retinguts a l'espera del que resolgui el jutjat.

Ahir van ser detingudes 23 persones més, entre ells dos menors d'edat de 16 i 17 anys. La policia assegura que els detinguts ahir són els únics que queden en dependències policials i advocats asseguren que, si la policia no els posa en llibertat, haurien d'esperar fins a demà per passar a disposició judicial.

Etiquetas
stats