Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Catalunya manté el pols davant una Espanya que es tanca

Ada Colau, durant l'acte en què En comú Podem ha celebrat la seva segona victòria

Arturo Puente

Catalunya manté el pols. El mapa català sorgit del 20D, que al desembre va dibuixar un escenari en el qual dominaven les forces partidàries del referèndum i les d'esquerres, no ha patit quasi cap modificació en les eleccions d'aquest 26J. Escenari que contrasta amb el tancament electoral espanyol, en què el PP ha millorat la seva majoria i les forces partidàries de la plurinacionalitat, Unidos Podemos i les seves confluències, s'han vist incapaces de prendre el segon lloc al PSOE. Amb l'excepció d'un escó que el PP ha arrabassat als socialistes, Catalunya consolida la seva situació bipolar entre l'àrea metropolitana, on En Comú Podem i el PSC mantenen la seva hegemonia, i l'interior, on l'independentisme segueix dominant i gràcies al qual obté un de cada tres vots.

En Comú Podem, que perd dues dècimes en percentatge de vot, ha revalidat una victòria a Catalunya que ha tingut regust de derrota pels pobres resultats dels seus companys d'Unidos Podemos. Els de Xavier Domènech han tornat a demostrar el seu ampli domini a l'Hospitalet, Badalona, Terrassa o Sabadell, on han fregat el 30%, i la seva important presència a Barcelona, on han tornat a sobrepassar el 25%. No obstant això la marca morada no ha estat capaç de millorar els resultats per la falta de mobilització general, especialment acusada a Catalunya, fent que gairebé 80.000 votants d'En Comú el 20D, aquest diumenge, hagin preferit quedar-se a casa. “No estem exultants, perquè Unidos Podemos no ha guanyat el PP”, ha reconegut Ada Colau davant la seva gent, en un acte en què Xavier Domènech ha apuntat cap a les eleccions catalanes per assegurar que han demostrat ser “l'alternativa a Convergència”.

En el bàndol independentista, ERC trobava raons per felicitar-se. “Els ciutadans de Catalunya ens han vist com la força més útil del canvi, més que res perquè s'ha demostrat que a l'Estat espanyol no hi ha via de canvi possible”, ha assegurat Gabriel Rufián. La seva candidatura ha sumat més de dos punts respecte al 20D que, tot i no haver-se traduït en cap escó, ha acabat de pintar de groc el mapa de la Catalunya interior, esgarrapant a CDC gairebé un punt. Esquerra consolida la trajectòria dels darrers anys, en què els republicans conquisten l'hegemonia independentista. Malgrat els bons resultats, aquests no han estat suficients per enfonsar CDC, que ha salvat els mobles, sobreposant-se a les males enquestes i mantenint intactes els seus 8 diputats.

En un escenari quiet com un estany i que no deixa ni guanyadors ni perdedors, la situació del PSC és paradoxal. Meritxell Batet ha aconseguit augmentar el percentatge de vot mig punt, del 15,7% al 16,2%, malgrat que han perdut un escó per la circumscripció de Lleida. A la província més occidental de Catalunya la pujada del PP, de més de dos punts, ha bloquejat l'entrada dels socialistes, que es queden sense representació per la circumscripció per primera vegada en la història.

La derrota dels socialistes ha estat a Lleida la victòria del PP. Una mica per sota de la mitjana de la resta de l'Estat, però també a Catalunya el partit de Mariano Rajoy ha millorat resultats, sense acusar l'escàndol de la suposada fabricació de proves falses contra polítics independentistes de Jorge Fernández Díaz, número u català. El PP ha sumat més de dos punts a Lleida, Barcelona i Tarragona, i un i mig a Girona, aconseguint arrabassar el lloc com a cinquena força catalana a Ciutadans.

Els d'Albert Rivera, que ja van sorprendre a les passades eleccions amb un resultat per sota de les expectatives en la comunitat que els va veure néixer, han tornat a ser els més mal parats aquest diumenge, amb una baixada superior als dos punts. Els taronges s'han quedat en el 10,9%, encara que mantenen els seus 5 diputats. Les baixades han estat importants en totes les circumscripcions, encara que principalment a Tarragona, considerat un dels seus feus, on s'han deixat tres punts.

Aire per a l'independentisme

Que les dues candidatures independentistes sumin amb prou feines un punt respecte al 20D no ha estat obstacle perquè les dues s'hagin mostrat satisfetes pel resultat, mirant més a l'escenari espanyol que al català. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha posat en contrast la Catalunya “que ha tornat a demostrar la seva voluntat de canvi” contra una Espanya “que s'ha demostrat, una vegada més, irreformable”. Per aquesta raó, el vicepresident català ha convidat a En Comú Podem a “sumar-se al canvi de la República catalana”, un missatge al qual s'ha sumat el candidat al Congrés, Gabriel Rufián.

La derrota de les forces que defensen el dret a decidir a Espanya dóna aire a les tesis dels independentistes davant un complicat panorama intern al Parlament, en què el president Carles Puigdemont se sotmetrà a una qüestió de confiança per intentar tornar a seduir la CUP. En aquestes eleccions, l'independentisme ha tornat a demostrar la seva mala salut de ferro, que els permet consolidar-se en la segona posició en unes eleccions on els partits nacionalistes han tingut sempre més dificultats que en la resta.

Per CDC, els resultats no només són aprofitables en clau espanyola, sinó també en la catalana. Malgrat que cedeixen electorat cap a Esquerra en una sagnia que no són capaços de taponar, no perdre diputats els permet negar els pronòstics que predeien el seu declivi. Aquests resultats, que consoliden a més l'aposta personal d'Artur Mas, incidiran també de forma important en el pròxim congrés que ha de dur a la refundació del partit, del 8 al 10 de juliol.

stats