Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

'Catalunya, sí que es pot' es presenta com l'alternativa a la “continuïtat” de Mas

Joan Josep Nuet (EUiA), Dolors Camats i Joan Coscubiela (ICV), Gemma Ubasart i Albano Dante Fachin (Podem) rere la pancarta de 'Catalunya sí que es pot'

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

'Catalunya, sí que es pot' es vol erigir com l'alternativa a la llista conjunta independentista, que representa la “continuïtat” de les polítiques d'Artur Mas en els darrers quatre anys, segons la nova candidatura d'esquerres. En la seva presentació pública, els partits que la integren -ICV, EUiA i Podem, a l'espera de Procés Constituent- han confrontat obertament el seu projecte polític al de la llista de CDC, ERC i les entitats sobiranistes. 

“Davant la continuïtat dels que ofereixen el que han fet en els darrers quatre anys, de retallar amb l'excusa de la crisi no només els pressupostos sinó drets i llibertats, davant els que es camuflen però tenen Artur Mas com a projecte polític, hi serem els que creiem que a Catalunya sí que es pot”, ha proclamat la portaveu d'ICV Dolors Camats.

'Catalunya sí que es pot' s'ha presentat en societat a la fàbrica Fabra i Coats, i ha fet públic un preacord, en forma de manifest, que esperen que sigui validat per les diverses organitzacions al llarg de la propera setmana. La principal incògnita es si Procés Constituent donarà el seu sí definitiu a la confluència en la seva assemblea del 25 de juliol, una decisió que podria desencallar l'altre gran interrogant, el del cap de llista, que podria ser l'economista Arcadi Oliveres, una figura de consens per a tots els actors però que d'entrada no es veu com a candidat.

“Hi ha dos models en joc”

“A Catalunya hi ha en joc dos models de país: una Catalunya dels de dalt, representada per Mas i on han predominat les polítiques austericides i de corrupció, i el nostre, la Catalunya mestissa i popular, la de la il·lusió, que creu que es pot governar d'una altra manera amb polítiques públiques i d'extensió de drets i llibertats”, ha expressat la secretaria general de Podem, Gemma Ubasart, que ha insistit en situar-se com a principal oposició de la llista única, que encapçala l'exeurodiputat d'ICV Raül Romeva però que farà president Artur Mas

Sense compartir el caràcter plebiscitari que l'independentisme vol donar a les eleccions del 27S, 'Catalunya sí que es pot' accepta el vernís d'excepcionalitat que envoltarà els comicis: “Catalunya fa temps que està fent història, en els darrers anys tot es belluga al nostre país, i ara podem canviar les coses”, ha constatat el líder d'EUiA Joan Josep Nuet. 

El manifest, “inici” per sumar més col·lectius

El preacord és, segons els partits, un “inici” per sumar més organitzacions i entitats a 'Catalunya, sí que es pot' sobre unes línies mestres que serveixin per afrontar, segons la candidatura, la “situació d'emergència social, nacional i de corrupció”. Aquests són els tres eixos que vertebren el document de 'Catalunya sí que es pot'. 

En el seu manifest, la nova candidatura d'esquerres es compromet a treballar per “un país amb justícia social, ecològic, amb institucions transparents i radicalment democràtiques, amb igualtat entre les persones i amb llibertat per decidir la seva relació amb el món”. En el pla sobiranista, el text constata que “l'Estat ha volgut ofegar les legítimes aspiracions democràtiques de Catalunya”, i aposta per un “procés constituent” per decidir “les relacions amb l'Estat”, però també el “model econòmic i social” en cas de guanyar les eleccions i accedir a la Generalitat. 

Pel que fa al model social, la candidatura defensa un “pla de rescat ciutadà” que incideixi en la lluita contra la pobresa, l'atur, la vulnerabiliat energètica i els desnonaments, així com la paral·lització de les privatitzacions i la defensa d'una “política fiscal progressiva i ecològica”.

Etiquetas
stats