Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Cesicat reclama els drets d'autor del seguiment d'activistes a Twitter, segons Dropbox

Fragment del comunciat de Dropbox relatiu als drets d'autor del Cesicat

João França

Segons una comunicació de Dropbox enviat a una usuària, el Cesicat, organisme del govern català acusat de monitoritzar amb caràcter ideològic a usuaris de Twitter, hauria reclamat l'autoria dels documents filtrats que des de la nit de diumenge circulen per la xarxa.

El servei d'allotjament ha comunicat a la usuària que ha desactivat l'accés als arxius filtrats que havia posat a disposició de forma pública en el seu compte perquè el Cesicat assegura que infringeix la llei americana de Copyright, que condiciona l'activitat de Dropbox.

Des del Cesicat ahir es negaven a pronunciar-se sobre l'autoria dels documents, assegurant que no respondrien a filtracions anònimes.

Unes hores més tard, Mega, el servei d'allotjament impulsat pel magnat Kim Dot Com, també ha retirat la còpia del document que hi allotjava un altre usuari. A diferència dels americans, en el correu electrònic enviat a l'usuari Mega no entra a detallar els motius ni qui sol·licita la retirada de l'arxiu.

Fitxers ideològics d'activistes

Els documents recullen piulades rellevants relacionades amb mobilitzacions concretes, com l'acampada davant la seu de La Caixa, ocupacions d'universitats, el primer aniversari del 15-M, el Primer de Maig o la campanya No vull pagar, de desobediència a l'hora de pagar peatge a les autopistes. S'identifica als usuaris que van utilitzar per primera vegada un determinat hashtag i també es fa una classificació dels usuaris més influents en cada tema. Entre els comptes seguits hi ha col·lectius, activistes, advocats o periodistes.

L'advocat Carlos Sánchez Almeida, especialitzat en la matèria, assegurava ahir en declaracions a Catalunya Plural que no es pot parlar d'espionatge, però que la llei de protecció de dades no permet fer arxius que revelin la ideologia de les persones. L'advocat denuncia que la situació seria especialment greu si es prova que s'han destinat fons públics a aquesta tasca.

stats