Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

CiU conserva la direcció de la XAL gràcies al PP

CiU manté el seu control sobre la Xarxa Audiovisual Local gràcies als vots del PP.

catalunyaplural.cat

Barcelona —

Una sobtada decisió del grup del Partit Popular a la Diputació de Barcelona ha evitat, aquest dijous, que CiU perdés una votació en què s'instava la direcció de la Xarxa Audiovisual Local (XAL) a readmetre els 15 treballadors acomiadats el passat mes de juny. El conseller delegat de la XAL, Francesc Pena, havia advertit que si se l’obligava a readmetre aquestes persones se sentiria desautoritzat i dimitiria del càrrec. De produir-se la dimissió, CiU només podria optar a elegir un substitut de la seva confiança amb el suport del PP, cosa que hagués estat força difícil donat l’enfrontament actual entre ambdós grups polítics. Per això el control de la direcció de la XAL per part de CiU penjava d'un fil.

Però finalment els sis diputats del PP han decantat la balança a favor dels interessos de Convergència, encara que sigui de forma provisional, ja que el setembre es tornarà a plantejar la mateixa qüestió.

La Diputació celebrava un Ple, previ a l’ordinari, que en principi estava convocat per debatre la readmissió de 15 treballadors acomiadats el passat 19 de juny. Però la proposta de PSC i ICV perquè es procedís a la readmissió dels treballadors ha quedat bloquejada per l’oposició conjunta de CiU, ERC i el PP.

Fa un mes, PSC i ICV van presentar una moció amb aquesta petició i la del cessament del conseller delegat de la XAL, Francesc Pena, però aleshores CiU va aconseguir una pròrroga d’un mes per trobar una sortida de compromís, en veure’s en minoria després que el PP anunciés que s’abstindria. Un mes després, CiU ha aconseguit que els 6 diputats del PP votessin en contra de la tramitació de la mateixa moció a la qual es van abstenir fa quatre setmanes.

Els diputats del PSC i d’ICV no saben què han obtingut els populars a canvi d’aquest gir en el sentit del seu vot. El suport dels dos diputats d’ERC, per la seva banda, no ha estat cap sorpresa, vist el suport de la formació a CiU els darrers mesos.

La moció no ha arribat a votar-se perquè el president de la Diputació, Salvador Esteve, n’ha demanat una de prèvia sobre la idoneïtat de fer-ho. Els grups polítics no s’han definit, per tant, sobre si calia readmetre els treballadors acomiadats sinó sobre si era urgent o no debatre-ho avui. En no considerar-se urgent, el tema queda aparcat fins després de les vacances.

Els portaveus dels grups de l’oposició –Pilar Díaz (PSC) i Arnau Funes (ICV)– han mostrat la seva sorpresa perquè en el Ple no s’ha debatut allò que s’havia pactat fa un mes sinó un informe que ha presentat el conseller delegat qüestionat, Francesc Pena, sobre la marxa de la XAL. Ambdós grups estudien demanar als serveis jurídics de la Diputació una explicació del perquè d’aquest comportament i si és vàlida la reunió celebrada avui. La presidència de la Diputació havia fet arribar una comunicació als quinze treballadors acomiadats anunciant-los la celebració d’aquesta Junta Extraordinària. En aquest comunicat, es recordava que el primer punt de la moció que s’havia de discutir avui era “revisar la decisió del Conseller Delegat i tractar la possible reincorporació dels treballadors i treballadores”. Aquest debat és el que no s’ha produït.

La intervenció inicial del portaveu del grup del PP, Albert Villagrasa, no feia preveure el seu sentit final del vot, ja que s'ha mostrat molt dur amb la manera com es dirigeix la XAL i n'ha acusat els directors de sectarisme ideològic. També ha recordat que abans de les 15 persones acomiadades el 19 de juny s’havien produït altres acomiadaments com els de Sergi Mas o Pablo Planas, cap d’informatius nomenat a instàncies del PP quan el pacte CiU-PP va obtenir majoria a la Diputació de Barcelona.

El trencament entre CiU i PP a la Diputació de Barcelona, que va suposar el cessament dels polítics del PP amb responsabilitats de Govern a la corporació provincial, o l’allunyament de les dues formacions polítiques, que s’ha tornat a posar de manifest aquest dijous en el Ple que s’ha celebrat després de la Junta Extraordinària de la XAL (en debatre’s una moció sobre “El dret a decidir”), no ha estat obstacle perquè els populars hagin donat aire a la direcció actual de la Xarxa.

Queda per veure ara si l’acord que ha portat el PP a desdir-se de la seva posició d’ara fa un mes és circumstancial o es mantindrà la resta de la legislatura. En depèn, entre d’altres coses, la continuïtat de Francesc Pena com a conseller delegat de la XAL.

Etiquetas
stats