Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ciutadans agafa l'AVE a Madrid (en classe preferent)

Rivera dice que la vieja política ha muerto y que C's es la única alternativa para España

Xavier Puig i Sedano

Cinc sales just a sobre de l'estació de Sants, icona del pont ferroviari entre Barcelona i la capital de l'Estat, Ciutadans s'ha vestit de luxe per rebre la notícia que ja avançaven les enquestes i que la nit electoral ha confirmat amb escreix: segona força al Parlament amb 25 escons. L'hotel Barceló Sants s'ha anat omplint d'americanes i vestits a mesura que avançaven les hores per celebrar el que des de Ciutadans s'ha considerat un resultat històric.

Eren les 11 de la nit quan, amb crits de “presidenta” i “presidente”, Albert Rivera i Inés Arrimadas han comparegut. Aquesta última, que s'ha afanyat a demanar la dimissió de Mas i reclamar noves eleccions, ha dedicat bona part de la seva intervenció a donar pas a Rivera com a futur president del Govern central. El líder de Ciutadans, que s'ha emportat la ovació més gran de la nit, ha felicitat a Arrimadas i ha recalcat que “qui ha garantit que Espanya segueixi unida no és el PP, ni el PSOE ni el populisme de Podemos. És Ciutadans qui ha evitat la ruptura del país”.

El mateix Rivera ha tret pit davant els que deien que els seus resultats eren impossibles: “Jo els dic a tots: 'Impossible'?... Era només una opinió”. Altrament també ha demanat que les eleccions catalanes siguin una premonició del que pugui passar a les eleccions al Congrés. “La marea taronja que ha inundat Catalunya ho ha de fer al desembre a tota Espanya”.

Abans de la compareixença d'Inés Arrimadas i Albert Rivera, els aplaudiments s'havien anat apoderant de la seu electoral cada cop que C's sumava un diputat a l'escrutini, o en el seu defecte cada cop que Junts pel Sí en perdia un. Però, malgrat els bons auguris dels resultats provisionals, l'eufòria era continguda pels també bons resultats del bloc independentista, amb majoria absoluta d'escons. La eufòria i el bon humor han anat prenent la sala que ironitzava cridant “3%” quan Mas apareixia en pantalla o “No se puede” quan ho feia Iglesias.

La ubicació de la seu electoral és la imatge de la doble victòria que ha suposat per a Ciutadans la jornada. Arrimadas agafa l’alta velocitat per a liderar l'unionisme a Catalunya. Al seu torn, Rivera s'assegura una plaça a classe preferent en el viatge que l'ha de portar a ser la principal força emergent al Congrés dels Diputats, després de superar àmpliament Catalunya Sí que es Pot i per extensió a Podem. “Sí, sí, sí, ens n'anem a Madrid” cridaven els assistents mentre intervenia Rivera.

L'importància a nivell estatal d'aquesta jornada la remarcava el testimoni de cinc joves de Madrid que eren a l’hotel. “Som més de 100 voluntaris d'arreu d'Espanya que hem vingut a fer d'apoderats”, explicava un d’ells. Un altre afegia que havien vingut per “contagiar il·lusió” en el que tots coincidien a qualificar de data històrica pel partit.

La satisfacció s'ha començat a palpar a partir de quarts de nou, quan la militància ha començat a accedir a la sala principal on fins llavors només s'hi aplegaven els periodistes dels més de 50 mitjans acreditats. “Fa deu anys no hi havia ningú de premsa i TV3 va haver de venir corrents, i ara, mira...”, recordava un militant present el 2006, quan la formació taronja va irrompre al Parlament amb tres diputats. Quan ha aparegut el sondeig de la televisió pública catalana, un altre dels presents s'ha afanyat a concretar que el resultats eren bons, però que “no era de fiar” ja que ell mateix havia dit que havia “votat a la CUP quan m'han preguntat en sortir del col·legi electoral”. Vot ocult premeditat per afegir emoció als bons resultats de C's.

Etiquetas
stats