Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Colau exigeix a CiU, PSC i ERC que revelin si han pactat per fer alcalde Trias

Ada Colau junt a Teresa Forcades moments abans del mitin d'aquest dimecres a Gràcia / ENRIC CATALÀ

Cristina Palomar

A mida que avança la campanya s’endureixen els missatges i es materialitzen les teories de la conspiració. La incertesa que plana sobre el resultat electoral del 24M i el temor a un teòric acord postelectoral secret entre CiU, PSC i ERC ha portat Ada Colau a exigir-los aquest dimecres que revelin abans del dia de les eleccions si han pactat per fer alcalde Xavier Trias. “Tenim dret a saber si han pactat per mantenir l’status quo a Barcelona perquè hi ha una majoria social que no vol que CiU segueixi governant”, ha reclamat.

Tot i que als ajuntaments el cap de llista de la força més votada és designat alcalde si no hi ha majoria absoluta alternativa, la probabilitat que CiU superi la formació de Colau per la mínima, tal com apunten algunes enquestes, pot posar la ciutat al caire de la ingovernabilitat si el futur alcalde no és capaç d’aconseguir el suport estable de l’oposició. Aquesta passada legislatura el govern en minoria de CiU ha obligat Trias a pactar amb el PP i amb el PSC, tots dos partits obertament contraris als postulats sobiranistes que defensa la formació d’Artur Mas a nivell de Catalunya.

Ada Colau ha justificat la seva demanda pel to agressiu que, a parer seu, estan adoptant contra ella la resta de partits, molt més centrats en els atacs personals que a rebatre les seves propostes polítiques amb arguments. “Ens van dir que passéssim de manifestar-nos i que ens presentéssim a les eleccions, i això és el que hem fet. Ens esperàvem que ens atacarien i sabem que no ens ho posaran fàcil, però no ens acostumarem mai a la guerra bruta”, ha assegurat afegint que no entén “aquest nerviosisme contra la democràcia”.

El lloc triat per Colau per llançar el guant als adversaris i per presumir del seu passat com a activista, inclosa la seva disfressa de Super-Vivienda, no ha estat casual. Aquest dimecres tocava míting a la plaça de La Virreina, al cor del barri de Gràcia, on més d’un miler de veïns s’han acostat i han vitorejat tant l’alcaldable de Barcelona En Comú com la seva telonera d’honor, Teresa Forcades, coimpulsora de Procés Constituent, una de les formacions que integren la candidatura que lidera Ada Colau. Al final de l’acte polític no hi cabia ni una agulla, a la plaça.

Ha estat precisament a Gràcia, on CiU ha guanyat habitualment les eleccions i on existeix un actiu teixit associatiu de caire independentista, on Colau ha volgut deixar ben clar el compromís de la seva formació amb el dret a decidir de Catalunya. “Ha sorgit una candidatura humil que està sumant forces, disposada a demostrar que una altra Barcelona és possible, una capital del dret a decidir, del canvi i de la sobirania real”, ha assegurat reclamant superar les polítiques que separen els barcelonins. Com a exemple d’aquest front comú, Colau s’ha referit a les crítiques dels diputats Joan Tardà (ERC) i Joan Coscubiela (ICV-EUiA) contra el ministre Wert pels seus atacs a la immersió lingüística. “M’he sentit representada per Tardà i per Coscubiela”, ha assegurat enmig de forts d’aplaudiments.

Prèviament a Colau, Teresa Forcades ha insistit en la necessitat de no fer distincions entre els drets nacionals i els socials. “No permetrem que un dret se superposi a l’altre”, ha avisat. La cofundadora de Procés Constituent ha criticat la manipulació de TV3 quan informa sobre els actes polítics de Barcelona En Comú i ha suggerit a Colau que convidi la CUP als seus mítings perquè la formació independentista pugui sortir als mitjans de comunicació.

Etiquetas
stats