Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

L'incompliment d'acords complica la situació dels desallotjats dels assentaments del Poblenou

Imatge del dia del desallotjament al carrer Puigcerdà / EFE

João França

Barcelona —

L'Assemblea Solidària Contra els Desallotjaments, que dóna suport i assessorament a les persones que vivien a les naus recentment desallotjades al barri del Poblenou denuncia l'incompliment dels acords als que havien arribat amb l'Ajuntament i la Generalitat abans que es fes efectiu el desallotjament de la nau del carrer Puigcerdà, a on prop de 300 persones treballaven la ferralla i vivien.

L'incompliment més recent el van conèixer ahir. Tant l'Ajuntament com les administracions autonòmica i estatal s'havien compromès a facilitar un permís de residència i treball per aquestes persones. El primer pas per obtenir-lo és un certificat d'arrelament que ha d'expedir la Generalitat, que es va comprometre a passar per alt l'exigència d'un contracte de treball, ja que aquestes persones, en dedicar-se a la recollida de ferralla, no en podien disposar.

Aquest dimarts van arribar les primeres resolucions de les sol·licituds i tant les persones migrants com el col·lectiu que els dóna suport es van sorprendre en veure que estaven denegades per manca d'un contracte de treball. “L'Ajuntament assegura que ha fet un informe dient que, si bé no responien als criteris d'arrelament socials, per raons humanitàries i de vulnerabilitat proposaven que la resolució fos positiva”, explica Montse Milà, de l'Assemblea Solidària. La responsabilitat seria, per tant, de la Generalitat, amb la qual esperen reunir-se aviat.

“S'han creat grans expectatives en el col·lectiu d'immigrants, i amb tots els esforços que els comporta aquest procés, i el que fem els voluntaris, no té sentit que demanin un contracte de treball quan sabien que no el tindrien i ja havien dit que no el demanarien”, assegura Milà. Aquesta veïna del Poblenou remarca que sense el certificat d'arrelament el procés no pot seguir endavant, tot i el compromís de la Subdelegació del Govern de concedir un permís transitori de residència i treball. “Això s'haurà de desencallar sí o sí”, conclou.

Condicions de precarietat

No obstant, aquest no és l'únic incompliment que denuncien. Ibrahima Seydi, portaveu dels habitants de la nau del carrer Puigcerdà, assegurava en una conferència recent a Barcelona que l'Ajuntament viola el seu compromís d'oferir una pensió a tots els desallotjats i que està reallotjant a molts en albergs. “Vam dir que no volíem anar als albergs i ens van dir que ningú aniria a un alberg”, diu. En canvi explica que molts es troben en aquests allotjaments “on dormen en habitacions de vuit persones, en recintes molt tancats, on passen calor i ni tan sols poden cuinar, i la majoria ja no vol quedar-se als albergs i està dormint al carrer”, añade.

“Ens estan dividint”, lamenta Seydi. “A la nau si un no tenia menjar, l'altre l'ajudava. Estàvem units i això no ho tenim”, explica. En canvi, assegura que “els nois estan patint molt i no tenen ni per menjar”. “Hi ha qui ho ha perdut tot, que té moltes coses que han quedat a la nau, dos anys de lluita, recollint coses, i estan endorracant la nau a sobre d'elles. L'Ajuntament ha d'indemnitzar d'alguna manera als companys que han estat dos anys treballant i van haver de deixar moltes coses dins”, va declarar.

Cerca d'alternatives

Les persones que treballen a les naus del Poblenou demanen ja fa temps la creació d'una cooperativa integral que els permeti treballar de forma regular. Seydi assegura que des del consistori se'ls va dir que es crearia la cooperativa però que “finalment no es va fer perquè hi ha empresaris catalans que es dediquen a la ferralla”.

Finalment, el portaveu va fer una crida al suport dels moviments socials, perquè necessiten allotjament i espais de trobada. “Necessitem estar junts, i els albergs per nosaltres són com presons”, lamenta, i demana ajuda als centres socials per evitar que ningú dormi al carrer fins al setembre, quan tornaran a fer una assemblea.

Escolta la xerrada d'Ibrahima Seydi, enregistrada per diversos col·lectius de contrainformació de Barcelona:

Etiquetas
stats