Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

En Comú demanarà que el ministre d'Energia comparegui al Congrés pel cas de la dona morta de Reus

elDiario.es Catalunya

La mort després d'un incendi d'una dona de Reus que portava dos mesos amb la llum tallada ha provocat una cadena de reaccions dels partits polítics i les entitats socials. Des de Podemos, el seu portaveu al Congrés, Íñigo Errejón, ha assegurat que rere la mort hi ha “responsabilitats polítiques”: “Això no és un accident. Els accidents passen sense que ningú hi intervingui i sense que ningú tingui responsabilitats, i en aquesta mort hi ha responsabilitats polítiques”.

En roda de premsa aquest dimarts després de la Junta de Portaveus, Errejón ha defensat que el model energètic espanyol, en què “es regalen primes milionàries a les elèctriques, on després acaben endollats polítics en els consells d'administració” és el causant que hagi un 17% de persones que no poden accedir als subministraments energètics més bàsics i que “està costant vides”.

En Comú Podem ha anunciat al Congrés que registrarà una sol·licitud de compareixença perquè el nou ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, doni explicacions després de la mort de la dona.

La CUP, el soci parlamentari del Govern, ha demanat a l'executiu català que interposi una querella criminal contra Gas Natural per aquest cas. El Govern ha evitat contemplar aquest extrem en la seva roda de premsa setmanal dels dimarts, i ha optat per la sanció administrativa. El conseller d'Empresa, Jordi Baiget, ha anunciat que el Govern obrirà un expedient a Gas Natural perquè creu que la companyia va tallar la llum a la dona sense avisar abans als serveis socials municipals, tal i com l'obliga la llei 24/2015. L'empresa ha indicat que l'Ajuntament de Reus no li va comunicar la situació de vulnerabilitat de la dona i ha demanat aclarir les normatives de les diferents administracions.

El diputat de la CUP, Benet Salellas, ha carregat contra la companyia i ha demanat que els serveis jurídics del Govern la portin als tribunals. A més, ha carregat contra el Govern del PP, que amb el seu recurs al Constitucional va suspendre el decret català de 2014 que impedia els talls de llum a famílies vulnerables. “El PP impugna les nostres lleis i no ofereix solucions”, ha afirmat el diputat.

Per la seva banda, el líder del PP català, Xavier García Albiol, ha demanat que no es “transfereixin responsabilitats” del succés al Govern central, ja que, segons ha dit, la Generalitat també té mecanismes per combatre la pobresa energètica.

Per la seva banda, el líder de Podem Catalunya i diputat de Catalunya Sí Que es Pot, Albano Dante-Fachin, ha criticat el Govern perquè encara no ha aprovat el reglament per desenvolupar la llei 24/2015 en el seu apartat de pobresa energètica. En aquest sentit, el conseller Baiget ha constatat la “dificultat” de portar a terme convenis amb les empreses elèctriques, afirmant que hi ha hagut 25 reunions i que el Govern ha fet, sense èxit, tres propostes d'acord.

Des del sindicat CCOO han valorat que el cas de Reus mostra que hi ha elèctriques que “incompleixen” la llei contra la pobresa energètica. La PAH i l'Aliança contra la Pobresa Energètica, que van impulsar la llei 24/2015, han convocat una concentració de suport a la família de la víctima per aquest dimecres a la tarda a Barcelona.

Etiquetas
stats