Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Condemnen un mosso d'esquadra per clavar dues bufetades a un manifestant l'1 de maig del 2012

Antidisturbis dels Mossos

Oriol Solé Altimira

L'Audiència de Barcelona ha condemnat un agent antiavalots dels Mossos d'Esquadra a sis mesos de presó –que difícilment complirà– per clavar dues bufetades a un manifestant abans que comencés la marxa de l'1 de maig de 2012 a Barcelona. En concret, el tribunal ha considerat l'agent culpable d'un delicte contra la integritat moral en la seva vessant menys greu, així com d'una falta de maltractaments.

La condemna també imposa a l'antiavalots una inhabilitació de dos anys per ser policia i a una indemnització de 2.090 euros. Amb tot, l'agent ha estat absolt del delicte de detenció il·legal de què l'acusava la víctima.

Segons consta en els fets provats de la sentència, l'agent, Antonio G.M., va requerir a la víctima, David G.M., que s'identifiqués als voltants de la plaça Goya de Barcelona abans que comencés la manifestació de l'1 de maig. El condemnat vestia un passamuntanyes que li tapava la cara i a més no portava el número d'identificació professional de forma visible, com sí que ho feien la majoria d'agents del dispositiu policial.

Com que no lluïa el número identificatiu que porta la policia catalana, la víctima li va demanar explicacions. L'antiavalots va respondre “agafant amb violència” a David G.M. i li va clavar una bufetada a la cara “amb ànim de menyscabar la seva integritat física”. La sentència remarca que la víctima no es va mostrar agressiva ni violenta en cap moment contra el policia.

La primera bufetada va provocar que les ulleres de David G.M. caiguessin a terra i es trenquessin. Després de pegar-lo, l'antiavalots va agafar la víctima i, agafant-lo del coll “de manera altament humiliant i a empentes”, el va portar fins a la part posterior dels furgons policials. El manifestant va ser empès contra la porta del darrere d'un furgó i llavors el policia li va donar una altra bufetada. Finalment, David G.M. va identificar-se i va marxar. La situació va durar uns dos minuts.

El tribunal de la secció novena de l'Audiència de Barcelona retreu al condemnat que portés tapat el número d'identificació i no dóna credibilitat a la versió de l'agent, que va assegurar que la víctima s'havia mostrat agressiva contra ell. Per contra, els magistrats consideren “objectiva, ferma i vehement” la versió de la víctima sobre les dues bufetades.

Etiquetas
stats