Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Confluència de les ILP socials perquè se les tingui en compte el 27-S

Representants de les diferents 'ilps' que han participat a la marxa "El Poble mana" / SANDRA LÁZARO

Siscu Baiges / Sandra Lázaro (fotos)

Barcelona —

Les diferents columnes que formaven part, aquest divendres i dissabte, de la mobilització dels promotors de les iniciatives legislatives populars de defensa de l’habitatge, la salut i l’educació públiques s’han trobat aquest migdia a l’Arc de Triomf barceloní. Des d’allí s’han traslladat a l’estació del Nord per completar l’acció amb ‘xerrades constituents’, un acte central i un concert.

La ILP que reclama un nou sistema educatiu procedia de Mataró mentre que la ILP pel dret a l’habitatge digne i contra la pobresa energètica, va sortir de Sabadell. La reivindicació d’una salut pública, universal, gratuïta i de qualitat no s’ha concretat en una iniciativa legislativa popular però sí que ha pres cos en forma de ‘Marea Blanca’. Representants dels col·lectius que lluiten per aquesta sanitat i un nou servei nacional de la salut han creuat el centre de Barcelona, des de l’Hospital Clínic fins l’Arc de Triomf.

La coincidència d’aquesta mobilització amb la campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya ha donat un sentit especial a la convocatòria i hi han sovintejat els crits contra la gestió feta en l’àmbit social pel president Artur Mas, candidat a la reelecció en la llista de Junts pel Sí. “Artur Mas, a quina mútua vas?”, ha estat un d’aquests lemes, sorgits des de la Marea Blanca, que també ha reclamat la dimissió del conseller de Salut, Boi Ruiz.

Aquest dissabte unes cinc-centes persones s’han concentrat finalment sota l’Arc de Triomf i allí s’ha llegit un manifest que comença recordant que prop de 400.000 persones han signat les ILP que han participat a la marxa, una xifra que “és una mostra clara del fet que el poble no només vol autogovernar-se sinó que sap com fer-ho”. També recull que amb la Renda Garantida Universal reconeguda per l’Estatut de Catalunya s’acabaria amb la gana i amb la xacra de 200.000 persones que viuen sota el llindar de la pobresa, que amb la ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica es garantiria un habitatge digne i adequat a tota la població, que amb la ILP per un nou sistema educatiu es garantiria una educació pública universal, laica, coeducadora, democràtica i en català des del bressol a la universitat i, finalment, que amb el decàleg de propostes que reclama la Marea Blanca es garantiria un servei nacional de salut públic, universal i de qualitat.

La convocatòria ha comptat amb el suport de prop de noranta entitats, entre les quals hi ha organitzacions polítiques com Catalunya Sí que es Pot, les CUP, diverses seccions locals de Podem, Esquerra Unida i Alternativa, Procés Constituent i candidatures a les darreres eleccions municipals com Barcelona en Comú, Guanyem Badalona en Comú, Compromís per Ripollet o Molins Camina. La campanya electoral i els seus nombrosos actes públics ha fet, però, que els representants més coneguts d’aquestes opcions polítiques no poguessin participar en aquesta mobilització de “ILPs en Marxa”, concebuda amb l’objectiu de reivindicar que “El poble mana”.

Etiquetas
stats