Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Convergència aguanta i permet a Puigdemont agafar aire per a la seva qüestió de confiança

Convergència repeteix els 8 escons de les eleccions del 20D

Oriol Solé Altimira

Convergència té més vides que un gat. El centre-dreta nacionalista català ha patit el seu pitjor resultat en unes generals en 37 anys i ha igualat els vuit escons que va obtenir el passat 20 de desembre i el 1979. No obstant això, el partit s'ha sobreposat a les males enquestes de la campanya i de la mateixa nit electoral (el sondeig a peu d'urna de TV3 li donava 5 escons). D'aquesta manera, CDC afronta amb millors ànims dels previstos els seus dos pròxims reptes: el congrés de refundació que celebrarà entre el 8 i 10 de juliol i, especialment, la qüestió de confiança a la qual el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, se sotmetrà al setembre.

Des de Convergència havien plantejat les eleccions com un examen als sis mesos de Puigdemont a la Generalitat. El líder de CDC, Artur Mas, havia avisat que el lideratge de Puigdemont quedaria “debilitat” si aquest diumenge no es reforçava electoralment CDC.

Malgrat que el partit ha salvat els mobles en diputats, Convergència segueix retrocedint en vots a l'àrea metropolitana de Barcelona, el principal graner de sufragis català. En el conjunt de la província, a més, Convergència es manté en penúltim lloc –el PP l'ha guanyat per 30.000 vots, mentre que Ciutadans va superar-lo el 20D–. D'altra banda, a les províncies de Girona i Lleida, ERC ha superat Convergència per primera vegada i li ha arrabassat el primer lloc.

“Vistos els pronòstics, el resultat ens deixa un regust positiu”, ha reconegut el cap de llista de Convergència, Francesc Homs, que ha encarat les seves paraules cap al congrés de refundació del partit i la transcendental qüestió de confiança, que determinarà si se celebren les quartes eleccions catalanes en set anys: “Posem la nostra capacitat de resistència al servei del país i al servei de la nova força política que naixerà de Convergència”, ha conclòs Homs.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha valorat que amb el mal resultat d'Unidos Podemos “el referèndum no gaudeix de bona salut”. “Espanya segueix apostant per més del mateix”, ha lamentat. Igual que el seu vicepresident, el republicà Oriol Junqueras, Puigdemont ha instat els partidaris del dret a decidir a escollir entre “el més del mateix” estatal o “el país mobilitzat per construir un Estat independent”.

Malgrat que la suma d'ERC i CDC ha mantingut resultats, Mas no ha pogut evitar llançar un altre atac als republicans, com ve fent tota la campanya. “Si ha guanyat una vegada mes En Comú Podem ha estat perquè els sobiranistes no han anat units”, ha retret l'expresident a Junqueras. Mas ha optat per atacar els seus companys de Govern tot i que els independentistes han resistit als bons resultats que les enquestes atorgaven a En Comú Podem, que ha tornat a guanyar les generals a Catalunya amb els mateixos dotze escons que el 20D.

stats