Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Convergència es quedarà sense grup al Congrés si es compleix el reglament

El president en funcions Artur Mas compareix amb el cap de llista de DL Francesc Homs

Arturo Puente

Barcelona —

La patacada que ha rebut aquest diumenge Convergència en perdre la meitat de la representació de CiU podria tenir conseqüències immediates. La més visible, la pèrdua del grup propi al Congrés per primera vegada en la seva història. La marca llançada per Artur Mas per aquestes eleccions, Democràcia i Llibertat, ha aconseguit 8 diputats i un 15,1% en el total de Catalunya, però s'ha quedat a gairebé dos punts del 15% a la circumscripció de Barcelona, requisit per obtenir grup propi per als partits de menys de 15 diputats.

El reglament del Congrés permet diverses vies per a accedir al grup. La més automàtica és obtenir 15 representants o el 5% del vot en el total de l'Estat. La segona és aconseguir 5 diputats i un 15% de vot en cadascuna de les circumscripcions on una candidatura es presenta. Aquesta és la via per la qual CiU i altres partits havien aconseguit habitualment el grup, però és una condició que ara no compleix DiL.

Les opcions que els queden ara als de Francesc Homs per obtenir grup són mínimes i remotes, com un altre grup li prestés els diputats, fins a 7 per assolir els 15 preceptius. Si DiL no els troba, no tindrà cap més alternativa que sumar-se a un altre grup. De qualsevol forma, la decisió final sobre els grups queden a mercè de la Taula, que en el passat ha interpretat el reglament del Congrés de diferents formes.

ERC, oberta a compartir grup amb DiL

El cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, ha mostrat aquest dilluns la seva disposició a unir forces amb la marca de CDC en un grup conjunt. Els republicans tenen el mateix problema que els seus socis, ja que s'han quedat a mig punt del 15% per Barcelona. Segons Rufián, l'independentisme ha de ser “el més fort possible i si això comporta formar un grup parlamentari” amb DiL, “cal parlar-ho”.

Per la seva banda, el líder de DiL, Francesc Homs, ha tret ferro al fet de quedar-se sense grup, indicant que tenir-lo “no és el més important”. En el mateix sentit que Rufián, Homs ha subratllat la importància de la unitat d'acció entre els independentistes i ha destacat que comparteixen amb ERC el full de ruta, per la qual cosa s'ha mostrat obert a unir forces en el mateix grup.

Etiquetas
stats