Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El veïns de Les Corts i Pubilla Cases, expectants sobre el futur del Camp Nou

En cas de construcció d'un nou estadi, a més d’ocupar els 100.000 m2 dels Serveis d’Esports de la UB, el club necessitaria diverses hectàrees de la zona de Can Rigalt (l’Hospitalet). EDU BAYER

Lluïsa Farré / Edu Bayer (fotos)

Barcelona —

Decidida la junta del Barça a construir un nou Camp Nou a la zona que ara ocupa el servei d’esports de la Universitat de Barcelona (UB) o bé a remodelar l’actual estadi mantenint l’estructura original, els veïns de Les Corts i Pubilla Cases (L’Hospitalet) esperen amb expectació la decisió de l’entitat. També la UB, que, de moment, negocia amb el club, tot i que, d’inici, va mostrar-se reticent a la venda dels seus terrenys de la Diagonal, just a l’entrada de Barcelona. De fet, així ho ha remarcat en un comunicat aquest dijous, amb el qual referemen que no estan disposats a “vendre cap actiu” del seu partimoni.

Tot i que la junta blaugrana sotmetrà la decisió final a la votació de tots els seus socis, el vicepresident econòmic, Javier Faus, va explicar a Rac 1 que els directius preferirien la construcció d’un nou estadi, per la qual cosa el Barça hauria d’invertir més de 600 milions d’euros, segons va assenyalar el propi Faus.

En aquest cas, a més a més d’ocupar els 100.000 m2 dels Serveis d’Esports de la UB, el club necessitaria diverses hectàrees de la zona de Can Rigalt (l’Hospitalet), on, des de 2006, els veïns esperen que es desenvolupi un pla integral municipal per a la millora de la zona. “Havien de fer un parc de vuit hectàrees, pisos de protecció oficial i de lliures, traslladar-hi l’Hospital General i soterrar les línies elèctriques de Fecsa”, explica Daniel Giménez, de l’Associació de veïns. I, prossegueix: “De tot això, no només no s’ha fet res, sinó que la zona està molt deteriorada, s’acumulen escombraries i aigües putrefactes. Està tot deixat. I La Masia de Can Rigalt també està en mal estat”.

L’Ajuntament de l’Hospitalet esgrimeix que la crisi ha paralitzat el pla. Diuen que els terrenys pertanyen a diversos propietaris que no volen invertir-hi, sobretot, perquè ja no confien en la rendibilitat de construir-hi pisos.

Un d’aquests propietaris és el Barça que, al 1997 va comprar-ne 64.740 m2. En principi, segons va explicar l’aleshores president Josep Lluís Núñez, allà hi havien de fer una petita ciutat esportiva i a la Masia de Can Rigalt (un edifici catalogat del s. XVIII), una nova residència per als joves del planter. El pla no va tirar endavant i, fins fa una setmana, als terrenys del Barça s’hi acumulava brutícia. La Masia continua tapiada i apuntalada.

En els últims dies, el club ha tancat la zona i ha fet entrar-hi màquines per condicionar-la mínimament. Encara hi viuen alguns sense sostre. “Si fan el camp a les pistes universitàries, aquests terrenys de Can Rigalt els necessitaran per fer altres instal·lacions, serveis, aparcaments...”, comenta un treballador.

“D’aquí a pocs dies m’he de reunir amb l’alcadessa, Núria Marín. De moment, no ens han dit res del Barça, però si finalment fan el nou estadi aquí, volem demanar al consistori que hi hagi alguna contrapartida que beneficiï el barri de Pubilla Casas, que no sigui només facilitar-los tot perquè hi construeixin el camp i les seves instal·lacions esportives”, conclou Daniel Giménez. “Que hi hagi millores. Com a mínim, el parc promès”.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, també es decanta per la construcció d’un nou estadi a la Diagonal. “Ens hem de posar d’acord amb la universitat, però es farà en una zona que no crearà problemes d’entrada a la ciutat i si es fa bé i modern, crec que serà magnífic. A més a més, els terrenys on hi ha l’estadi antic es convertirien en una zona universitària la mar de xula. Així que pels veïns, també, bingo”, va celebrar Trias, en una entrevista als Matins de Catalunya Ràdio.

“De moment, seguim amb expectació què decideix el Barça, si el remodelen o se l’emporten allà a la zona universitària”, apunta Carlo Scoles, de l’Associació de veïns del Camp Nou. “Ara bé, si tenim el més mínim indici que es treballa en una requalificació dels terrenys per fer-hi més pisos, que volen especular-hi, sortirem de nou al carrer”, afegeix, recordant la requalificació que Jordi Hereu va signar amb Joan Laporta el 2009 pels terrenys del Miniestadi.

Aleshores, l’Ajuntament de Barcelona va acceptar el pla del club per construir-hi 1.600 pisos –la meitat de protecció oficial en sòl públic-, 30.000 metres de zona verda, 11.000 d’equipaments, 15.000 d’us hoteler i 8.000 per a oficines. Els veïns es van manifestar en contra reiteradament.

“Ara, hi ha alguns que, pel rebombori que hi ha als voltants de l’estadi els dies de partit i, sobretot, pel problemes d’aparcament, preferirien que es fes el Camp Nou en un altre lloc. Però els comerciants adverteixen que l’activitat econòmica patiria un descens important”, continua Scoles. I conclou: “Si es fa equipament esportiu o d’una naturalesa semblant, si no s’especula amb els terrenys per fer-hi més pisos, no ens queixarem”.

Tant si es construeix un nou estadi a la Diagonal com si se’n fa un de nou mantenint l’estructura actual, la junta del Barça ja ha avançat que serà un camp cobert (si més no, la graderia) i l’aforament augmentarà fins als 105.000 espectadors.

“Si es remodela l’actual estadi, l’equip seguirà competint-hi”, va explicar Faus. “Les obres de dins el camp es farien a l’estiu i les de fora, a l’hivern”, ha resumit. El Barça descarta cedir el nom del nou estadi a un sponsor como passa amb l’Allianz Arena, de Munic, o l’Emirates Stadium, de l’Arsenal. El més probable és, però, que sí es comercialitzi amb el nom. “Per exemple, sí estaríem disposats a anomenar-lo Camp Nou Microsoft”, va reconèixer el directiu blaugrana per concloure: “De l’explotació d’un estadi nou o remodelat podríem treure’n uns 35-40 milions d’euros per temporada, uns diners que ara mateix no aconseguim del Camp Nou”.

Etiquetas
stats