Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Tots els partits tret de PP i C's demanen la dimissió de la delegada Maria de los Llanos de Luna

Imagte de Llanos de Luna saludant un representant de la Hermandad de Combatientes de la División Azul. (La Directa)

Jordi Mumbrú

a Delegació del Govern a Catalunya ha decidit no donar cap explicació sobre l’acte d’homenatge a la Hermandad de Combatientes de la División Azul que va presidir dissabte passat Maria de los Llanos de Luna. El reconeixement i l’entrega de medalles es va fer a la caserna més important que té la Guàrdia Civil a Catalunya, que es troba a Sant Andreu de la Barca. Fonts de la delegació han indicat que com que l’acte estava organitzat per la Guàrdia Civil, serien ells els que explicarien els fets. Sobre la possibilitat de dimitir, com reclamen tots els partits tret de PP i Ciutadans, ni una paraula. No hi ha prevista cap compareixença de la delegada.

La Guàrdia Civil, a través d’un comunicat, ha assegurat que totes les associacions que van participar a l’acte “estan legalment i degudament regulades” i que la seva “idiosincràsia es fonamenta en un context històric, en absolut ideològic, i estan integrades per familiars de persones que hi van formar part”. La nota també recorda que, des del servei de comunicació de la Guàrdia Civil, es va convidar als mitjans de comunicació a participar-hi.

La reacció de la delegada del Govern i el comunicat de la Guàrdia Civil no ha calmat als partits polítics ni a les entitats antifeixistes que exigeixen la dimissió de Llanos de Luna. Els primers en fer-ho han estat els de la CUP i ràpidament s’hi ha afegit ICV i ERC. També el PSC ha demanat la dimissió. Els socialistes, a través d’un comunicat, han assegurat que l’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, estava present a l’acte com a batlle del municipi i que “ni sabia ni va poder evitar que es produís aquest lamentable fet” i afegeix que la responsabilitat “recau exclusivament en la delegació del Govern”.

El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, també ha demanat la “destitució immediata” de la delegada i ha afirmat que “són masses les actuacions i declaracions de banalització del nazisme i cal actuar amb contundència”. ERC, a més de demanar la seva destitució, ha presentat ja una sol.licitud de compareixença del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, per donar explicacions sobre l’homenatge, organitzat per “un cos policial suposadament democràtic”. La diputada al Congrés d’ICV, Laia Ortiz, també presentarà una bateria de preguntes per saber per quins motius s’homenatja als “exmembres espanyols de l’exèrcit de Hitler”.

La CUP per la seva banda ha recordat que el PP va titllar de “nazi” a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca fa pocs dies mentre participen a homenatges a “veterans i nostàlgics de la divisió d’infanteria número 250”.

Etiquetas
stats