Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Domènech i Colau assumeixen el lideratge dels 'comuns' per conquerir la Generalitat

Xavier Domènech i Ada Colau a l'assamblea fundacional d'Un País en Comú

Sònia Calvó / Pau Rodríguez

Ada Colau i Xavier Domènech encapçalaran el nou partit dels 'comuns' després imposar les seves candidatures, segons resultats provisionals, per al Comitè Executiu i la Coordinadora transitòries d'aquesta formació que des de l'esquerra vol conquerir la Generalitat de Catalunya. El partit, de moment, té líder i ideari, però no encara nom. Les grades del pavelló de la Vall d'Hebron, on s'ha celebrat aquest dissabte assemblea fundacional, han corejat a l'uníson un crit d'“unitat” en diverses ocasions, entre elles quan Pablo Echenique, secretari d'Organització de Podem, ha entrat al recinte.

“Avui és un dia històric”, ha proclamat Xavier Domènech, el nou líder dels comuns, que ha assegurat que sortiran “a guanyar un país”. Abans que ell s'ha dirigit als assistents Ada Colau, que ha viscut el dia d'avui com “un gran pas” que els “compromet a més responsabilitat”. Colau ha destacat que “la llibertat dels pobles només és possible des de la sobirania dels pobles”, pel que ha agraït a “tota la gent que ha vingut de fora de Catalunya” el seu suport i “aliances fraternals”.

Diversos líders polítics han volgut mostrar el suport a aquest nou partit amb un missatge comú d'unitat. Entre ells, un dels més esperats, Pablo Iglesias, que ha saludat als comuns amb una “abraçada fraternal” a través d'un vídeo. “No tinc cap dubte que continuarem caminant junts” ha dit el líder de Podem, que assegura que el canvi passa per En Comú. Iglesias marca així distàncies amb el líder del seu partit a Catalunya, Albano-Dante Fachin, que va mostrar el seu desacord amb el partit retirant el seu nom de les primàries. Qui encapçalava la llista alternativa dels morats és la diputada Jéssica de Catalunya Sí que es Pot i membre de Podem Jésisca Albiach, que no liderarà el nou partit, però sí que s'incorporarà finalment a la seva direcció.

El que sí que ha assistit presencialment al pavelló de la Vall d'Hebron ha estat el secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique. A la seva entrada, les grades han cridat a la unitat, un missatge que ha repetit constantment en el seu discurs. Echenique ha sentenciat que, si es vol treballar a favor del canvi, “no hi ha cap altra opció que la confluència”. “Hi ha gent que porta 30 anys lluitant i una altra que porta una estoneta. Hem d'entendre que diferents tradicions que comparteixen els mateixos objectius hem de conviure en els mateixos espais”, ha afirmat.

En la mateixa línia s'ham manifestat la majoria de convidats, com Alberto Garzón (IU) o l'alcaldessa de Badalona Dolors Sabaté, així com Vicenç Navarro, economista i candidat a la Comissió Executiva: “No podem no estar units”, ha dit a través d'un vídeo. L'economista ha conclòs la seva intervenció amb la idea que “la divisió de les esquerres és el que enforteix a les dretes”.

Què s'ha decidit?

La llista de l'Executiva de Domènech inclou 32 persones, entre elles representants de BComú, ICV, EUiA i Equo, a més d'independents vinculats a Podem. Entre els noms més coneguts estan la pròpia Albiach –que es presentava en una llista separadament–, Adrià Alemany –parella de Colau i responsable de relacions polítiques i institucionals de BComú–, Marc Bertomeu (Podem), David Cid (ICV) o Joan Josep Nuet (EUiA). Per la seva banda, Colau liderarà la Coordinadora, formada per 120 persones. Més de 5.500 persones han participat en la votació per triar el coordinador i els membres de direcció encarregats de capitanejar la formació.

Domènech ha exposat davant l'assemblea dels eixos ideològics que proposa la seva candidatura, especialment el relacionat amb la sobirania de Catalunya. L'ara diputat d'En Comú Podem ha aconseguit tirar endavant la seva proposta d'“una República social, democràtica i ambientalment justa” que “vol compartir sobiranies amb un Estat plenament de caràcter plurinacional”. Una àmplia majoria ha donat suport el seu text enfront de les esmenes de tall més sobiranista i independentista. 1.129 persones han votat en contra de la primera esmena, la de caràcter sobiranista, i 960 en contra de la segona, per la qual cosa s'ha quedat fixat el text del grup impulsor.

L'altre punt calent de l'assemblea era en relació a la fiscalitat, però al final les esmenes han estat retirades. S'ha consolidat per tant el document del grup impulsor, que defensa que Catalunya mantingui la seva hisenda pròpia i “solidària” amb la resta de territoris de l'Estat i d'Europa. El nou partit dels 'comuns' serà partidari de sortir de l'OTAN.

Durant l'assemblea també s'ha aprovat el document de Principi d'Ètica Política i Radicalitat Democràtica i l'ideari que defensarà el nou partit.

Etiquetas
stats