Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Dues constructores dels papers de Bárcenas van lliurar 4,8 milions en comissions a Pujol Ferrusola

El fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol Ferrusola en una imatgen d'arxiu de 1997 Foto: Toni Garriga (EFE)

Pedro Águeda

De confirmar-se les sospites de la policia, Jordi Pujol Ferrusola i el Partit Popular van compartir “donants”. El fill de l'expresident de la Generalitat va facturar al llarg de cinc anys almenys 3,3 milions d'euros a una constructora, el grup Copisa, que figura en els papers de Bárcenas com aportadora irregular de fons per a la formació que lidera Mariano Rajoy.

Segons un informe de la UDEF incorporat a la causa contra el primogènit dels Pujol, Copisa és la més generosa de les 17 empreses que investiga el jutge Pablo Ruz per haver finançat la luxosa vida de Jordi Pujol Ferrusola. En unió amb FCC, una altra de les constructores que apareix en els papers de Bárcenas, Copisa hauria abonat un altre milió i mig d'euros addicional a Pujol Ferrusola.

El febrer d'aquest any, el jutge Pablo Ruz va dictar una interlocutòria en què ordenava al Grup 24 de la Brigada de Blanqueig de Capitals i Anticorrupció de la UDEF investigar una sèrie d'empreses que “directament o indirectament, declaren ingressos procedents de diferents organismes públics de Catalunya”. Copisa és una gran constructora a la qual Pujol Ferrusola va girar 13 factures entre 2005 i 2010. Segons l'informe de la UDEF, al qual ha tingut accés eldiario.es, el fill gran de Pujol cobrava a canvi de “només donar informació sobre possibles negocis”, feina que realitzava a través de “simples trucades telefòniques” i per a la qual cosa no necessitava “cap treballador ni seu social”.

Els investigadors no han aconseguit de Copisa correus electrònics o qualsevol altre document que permeti conèixer en què consistia la feina de Pujol Ferrusola per al grup. I no només això: els responsables de l'empresa asseguren que ell primer realitzava la gestió i després discutien quant cobraria per la tasca. El frau és tan evident que l'inspector que signa l'informe ironitza: “La simple observació de les factures llança com a conclusió inherent que Jordi Pujol Ferrusola seria un expert en diferents matèries”, com ara la intermediació immobiliària per tot Espanya, les refineries petrolíferes, les plantes fotovoltaiques, la borsa i l'explotació de clubs de golf.

Els responsables de Copisa van defensar davant els agents els treballs d'assessoria, com davant el jutge Pablo Ruz havien negat abans la seva participació en el finançament irregular del PP. No obstant això, Luis Bárcenas va anotar en els seus papers que l'empresa havia donat 100.000 euros al març de 2003 i 100.000 al maig, dies abans de les eleccions autonòmiques.

La caixa B del PP registra dos pagaments de Copisa el 2008, de 36.000 i 18.000 euros, al gener i juny, respectivament. Aquell any, les eleccions generals es van celebrar al maig. En total, 254.000 euros en negre per al partit de Rajoy. Un informe de la UDEF de maig de 2013 xifra en 76,97 milions d'euros les adjudicacions d'administracions governades pel PP a tot Espanya al grup constructor.

Jordi Pujol Ferrusola i la seva exparella estan imputats, de moment, per frau a la Hisenda Pública i blanqueig de capitals. Tot i que la policia parla en els seus informes de fons procedents de la “corrupció política”, el jutge Ruz no aprecia encara indicis per ampliar la panòplia de delictes.

La tesi policial és que Pujol Ferrusola cobrava mossegades a empreses adjudicatàries de la Generalitat i administrava els beneficis que repartia tot el clan Pujol. Fins i tot en aquest cas, caldria demostrar que part d'aquests diners hagués anat a parar a CDC per establir majors paral·lelismes amb el 'cas Bárcenas'.

Com passa amb el PP, però, la Policia xoca amb la dificultat de demostrar que les donacions -en aquest cas, comissions- tenen caràcter finalista. “Evidentment, la connexió directa d'aquesta adjudicació concreta amb les plusvàlues gestades no és possible, perquè no hi ha documents de qualsevol ordre que així ho indiquin, i que no té sentit requerir”, diu la UDEF en l'informe sobre Pujol.

“Negocis diversos”

Amb tot, Copisa no és l'únic nom que enllaça ambdós casos. L'informe de juny de la UDEF sobre el fill de Pujol afirma que l'adjudicació de la Gran Via de l'Hospitalet a una UTE formada per Copisa i FCC va poder suposar un altre milió i mig d'euros. Sense especificar quant hauria aportat cada empresa, la Policia esmenta tres pagaments el 2007.

L'adjudicació es va produir en temps de Felip Puig com a conseller d'Ordenació Territorial. El seu germà Josep, diu la Policia, és amic de Pujol Ferrusola i tots dos han desenvolupat “negocis diversos”.

FCC és una altra de les grans constructores del país, que entre 2002 i 2008 va donar el PP de forma irregular 195.050,61 euros i fins el 2012 va facturar 4.132.000 euros d'administracions controlades pel Partit Popular. El seu expresident, José Mayor Oreja, germà del que va ser ministre de l'Interior, va declarar davant Ruz com a imputat.

I un altre nom més: Luis Delso. L'empresa que presideix, Isolux Corsán, no figura com a donant del PP en els papers de Bárcenas. No obstant això, el nom de Delso va sortir a la llum en la declaració de l'extresorer del PP davant del Tribunal Suprem el juliol de 2009, en el marc del cas Gürtel. Bárcenas va dir llavors que la denominació 'Luis el Cabrón', que apareixia en la comptabilitat B de la formació, i al qual s'assenyalava com a receptor de 72.000 euros, era en realitat Luis Delso, cosa que el president d'Isolux ha negat reiteradament.

L'informe de la UDEF sobre Pujol Ferrusola diu que Delso i ell tenen “una relació d'afinitat molt propera”. “Quan inicialment es va procedir a requerir al grup Isolux perquè informés de la naturalesa dels serveis rebuts, i documentar de forma acreditativa les seves relacions amb societats de Jordi Pujol Ferrusola, van oblidar incloure en la seva resposta relacions comercials ascendents a 1.276.000 euros” .

Ruz investiga un projecte immobiliari a Mèxic d'Isolux en què va participar Jordi Pujol. L'empresa i el fill de l'expresident “no han estat capaços de lliurar ni un sol document que donés fe d'aquests treballs”, diu l'informe policial.

Etiquetas
stats