Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els veïns de la Barceloneta “abracen” el barri per mostrar que segueixen en peu de guerra

Centenars de veïns fan una cadena humana a la Barceloneta per protestar contra els pisos turístics

João França

Barcelona —

Després d'un mes d'activitat, la plataforma “La Barceloneta diu prou” segueix en peu de guerra i reinventant-se. Si fa un mes saltaven d'un grup de Facebook contra els pisos turístics a una gran reunió de veïns i veïnes al camp de futbol, aquest dissabte han convocat una “cadena viva” per rodejar el barri i matenir viva la reivindicació.

Han aguantat la meitat de l'estiu fent dues concentracions setmanals de protesta i van convocar altres barris a sumar-se a la seva causa per portar una gran manifestació a les portes de l'Ajuntament contra el model turístic de la ciutat. Un cop reduïda l'atenció mediàtica i desaparegudes les càmeres que poblaven el barri cada dia, segueixen reinventant-se. “Hem de seguir així, en lluita units, com una sola veu, perquè serà l'única manera de guanyar i aconseguir els nostres objectius”, han dit al final de la jornada.

Centenars de veïns s'han aplegat a la plaça del mercat en resposta a la convocatòria. Un per un s'han anat agafant la mà i avançant per prendre primer el passeig Joan de Borbó i després la platja. L'ambient era festiu i la majoria d'assistents reia amb el que tenia d'insòlita l'acció, tot i que tampoc ha faltat qui deixés anar una mica de mala llet en moments de cert desordre. Desordre inevitable, però, mentre les senyores grans es queixaven dels nois que avançaven massa ràpid i alguns joves deien que havien d'anar lents per seguir el ritme de la gent gran.

A la cadena no hi han faltat les samarretes de “La Barceloneta no es ven” i la bandera blava i groga del barri de pescadors. Si una cosa han aconseguit les protestes de l'últim mes és revifar la consciència de barri entre els veïns. A mesura que passen les setmanes han anat proliferant primer les pancartes contra els pisos turístics, que s'han sumat a les que ja fa temps que denunciaven la situació, i després les banderes del barri.

Cap de setmana amb rècord de creuristes

“Avui és un dia marcat per batre nous rècords d'arribada de creuers i turistes a la ciutat”, han recordat en el seu manifest. Aquest cap de setmana atraquen 14 creuers al port de Barcelona, entre ells l'Oasis of the Seas, el creuer més gran del món. L'Ajuntament calcula que en total arribaran a la ciutat 57.758 passatgers. “Volem deixar clar que som veïns d'un enclau privilegiat dins la ciutat, porta d'arribada de molts nou-vinguts i visitants a Barcelona i que som un barri d'acollida”, diu el manifest. Però “per aquells que entenen on són i respecten per on passen”, puntualitzen.

Mentre els veïns reivindiquen un barri on poder-hi viure, també reivindiquen les seves tradicions. La principal, el canó de la parroquia de Sant Miquel del Port. Acostumat a sortir només per la festa major, ha encapçalat les manifestacions dels darrers dies retronant a la capçalera. Avui a més s'hi han sumat els gegants i diables del barri. La protesta ha estat un tast de les festes, que comencen en dues setmanes i poden ser un escenari de l'orgull de barri que han vingut mostrant els veïns durant les setmanes de protestes. Abans, però, tenen feina a fer.

Mantenen reunions setmanals de treball amb la regidora de Ciutat Vella Mercè Homs. A més, celebren com a victòria haver aconseguit una reunió el proper dia 17 amb la direcció de l'Agència Catalana de Turisme, que esperen que s'involucri en aquest procés ja que s'encarreguen de la promoció turística. I el dia 22 tenen la seva segona reunió amb l'alcalde Xavier Trias. “Ell ens dirà a on estem i nosaltres li direm a on hem d'arribar”, han conclós des del megàfon.

Etiquetas
stats