Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Els Mossos acusats de lesionar Ester Quintana asseguren que van realitzar una actuació “innòcua”

Els dos Mossos acusats en el caso Quintana, a la banqueta del tribunal

Oriol Solé Altimira

El sotsinspector i l'escopeter dels Mossos d'Esquadra acusats de rebentar un ull a Ester Quintana han declarat aquest dimarts davant del tribunal i han deixat més preguntes que respostes. En línia amb la seva tesi de defensa, els antiavalots han assegurat que es van limitar a disparar salves (trets sense projectil) per provocar “soroll” i dispersar un grup d'una quinzena de persones que, segons la seva versió, els llançaven pedres i ampolles. Segons la seva opinió, la seva actuació va ser “innòcua” i “proporcional”. Cap dels acusats ha demanat disculpes a Ester Quintana, a qui durant tot el judici han tingut asseguda a menys d'un metre. Sí que ho han fet els responsables polítics d'Interior, que a més han reconegut l'autoria policial de les lesions pagant-li una indemnització a Quintana.

Tant el sotsinspector com l'escopeter, als quals l'Audiència ha permès declarar després de testimonis i pèrits, s'han acollit al seu dret a no contestar les preguntes de l'acusació particular exercida per la manifestant ferida. El tribunal no ha realitzat cap pregunta.

A preguntes de la Fiscal, el sotsinpector ha explicat que quan va arribar a la confluència de la Gran Via i el Passeig de Gràcia va veure com un grup de 12 o 15 persones llançaven una ampolla i una pedra a les furgonetes policials. Per dispersar aquest grup, va ordenar a l'escopeter realitzar salves, és a dir, trets sense projectil. “Ordeno quelcom que és innocu, que és fer soroll”, ha sostingut el sotsinspector, que ha definit la seva actuació com “adequada” i “proporcional”.

Les imatges que s'han mostrat en el judici, però, mostren que a la zona on va resultar ferida Quintana no hi havia incidents. La sessió d'aquest dimarts és la penúltima del judici. Aquest dimecres es presentaran els informes definitius de les parts. Fiscalia i acusació particular han elevat a definitiva la seva petició de pena de dos i nou anys de presó per als acusats, mentre que la seva defensa ha fet el mateix amb la seva petició d'absolució.

Per la seva banda, l'escopeter acusat ha avalat que el sotsinspector li va donar una “ordre genèrica de salves”, i ha assegurat que no recorda si va llançar un o dos trets sense projectil. Així mateix, ha negat que disparés bales de goma. A preguntes de la fiscal, ha reconegut que la intervenció policial al lloc on Quintana va ser ferida no va ser avisada per megafonia.

Sospites cap a altres Mossos

També en línia amb la seva tesi de defensa, els acusats han sembrat el dubte sobre l'autoria dels trets que van mutilar a Quintana cap als seus companys antiavalots de la furgoneta Dragó 414. El sotsinspector, a qui tot i estar imputat la conselleria d'Interior li va encarregar investigar el cas, ha assegurat que el que li van ordenar “no va ser una investigació, sinó preguntar”.

Les 'preguntes' del sotsinspector van acabar amb un informe d'Interior al juliol del 2013 que situava els agents de la 414 en el lloc on es van produir les lesions de Quintana, quan fins al moment només s'apuntava als acusats. El sotsinspector ha explicat que va trobar “sospitós” que cap dels agents de la 414 s'acordés del que va passar a la cruïlla on Quintana va perdre un ull. “Jo no m'ho crec”, ha aprofundit.

“Li vaig dir al caporal de la 414 que calibrés bé les seves paraules”, ha remarcat el sotsinspector sobre les 'preguntes' que va formular als responsables de l'altra furgoneta. Cap altre responsable de la conselleria d'Interior va parlar amb els integrants de la furgoneta 414, segons el sotsinspector.

“Amb el temps he vist que no totes les furgonetes estaven darrere nostre”, ha dit el escopeter, obrint així la possibilitat que la furgoneta 414, que en teoria havia de tancar el dispositiu policial, es posés en paral·lel a la furgoneta de les acusats (la Dragó 40).

No obstant això, el sotsinspector ha explicat que quan va ordenar a tots els agents que tornessin a les furgones no va aconseguir veure els antiavalots de la 414, cosa que ha sorprès a la Fiscal, que li ha repreguntat sense obtenir una resposta clara. “Jo em fixo en la gent que marxava cap al carrer Casp”, ha afegit el sotinspector a preguntes de la seva defensa.

Etiquetas
stats