Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Els Mossos van encarregar investigar el cas Ester Quintana al subinspector imputat

Ester Quintana a l'arribada als jutjats

Oriol Solé Altimira

Sessió rere sessió, el judici del cas Ester Quintana està deixant en evidència la tasca dels Mossos d'Esquadra a l'hora d'investigar què va passar el dia que una intervenció policial va deixar sense ull a la veïna del barri de la Verneda. Aquest dijous un cap policial ha reconegut que el juliol del 2013 van encarregar investigacions sobre el cas al subinspector per aquell moment imputat i que ara s'asseu al banc dels acusats. Les gestions van acabar amb un informe que obria la porta a la possibilitat que els autors dels trets a Quintana fossin d'una altra furgoneta policial, justament la tesi que ara manté la defensa del subinspector i l'escopeter acusats.

Amb tot, les maniobres posteriors de la policia catalana són importants però no determinants en aquest judici. La clau està en que el tribunal pugui provar que, en efecte, el subinspector i l'escopeter acusats són els responsables de les lesions de Quintana. Tots els comandaments policials que han desfilat per la secció tercera de l'Audiència de Barcelona contribueixen amb les seves declaracions a donar aire a l'estratègia la defensa dels dos acusats: sembrar el dubte al tribunal sobre l'autoria i l'arma que va lesionar a Quintana per aconseguir l'absolució.

Precisament només els agents de la furgoneta Dragó 414 (l'apuntada per la defensa com a possible responsable dels fets) han estat els policies que han assenyalat el furgó Dragó 40 (el dels acusats) com l'únic vehicle policial que podia tenir a tir Ester Quintana el 14 de novembre de 2012, sumant-se així a la tesi de la Fiscalia i l'acusació particular.

La resta d'antiavalots i de comandaments policials ha practicat una cerimònia de confusió per sembrar els dubtes al tribunal. L'excap dels Mossos, Manel Prat, va dir “no tenir prou proves” per identificar l'agent que va mutilar Ester Quintana. Les seves bases són febles, com es va demostrar aquest dimecres, quan Afers Interns va reconèixer basar-se en intuïcions per assenyalar la furgoneta 414 com a possible responsable dels trets. Siguin febles o fortes, poden resultar efectives per l'objectiu final: absoldre els acusats davant la impossibilitat de determinar l'autor material dels trets.

A preguntes de la Fiscal, aquest dijous el subcap de la comissaria general de recursos operatius dels Mossos d'Esquadra, ha reconegut que els Mossos van encarregar “gestions sobre el tema” al subinspector imputat. Les parts li han inquirit sobre per què es va encarregar un informe a un agent investigat. “No vam tenir en compte que estava imputat”, s'ha limitat a contestar. Aquest comandament ha reconegut que el juliol de 2013 va demanar a l'inspector investigat parlar amb els agents de la furgoneta 414 per fer l'informe.

No obstant això, a preguntes de la defensa, el comandament policial ha dit que no va participar en les reunions on es va plantejar la tesi exculpatòria dels imputats. “Ho portava el comissari Sergi Pla”, ha dit. Pla va dimitir com a cap dels antiavalots després de l'agressió a Quintana, i és cèlebre per confessar a Jordi Évole que Gandhi hagués resultat apallissat pels Mossos a la plaça Catalunya durant el 15-M.

Tindrà èxit la confusió que practiquen els Mossos? Aquest dijous el president del tribunal ha advertit a l'escopeter de la furgoneta 414 -que no és el llançador de projectils de 'foam' a qui la defensa apunta com a possible autor de les lesions- que podia no contestar perquè, tal i com apunta la defensa, es barreja la possible implicació de la furgoneta 414 en els fets.

Dubtes sobre l'autoria dels fets o reforç de les garanties jurídiques del testimoni? Si el tribunal comença a dubtar, la defensa haurà aconseguit un avanç significatiu. No obstant això, el llançador de 'foam' al qual apunten els Mossos acusats com a autor alternatiu dels llançaments ha assegurat davant del tribunal que no va disparar al lloc on Quintana va resultar ferida. Com els seus companys de furgó, tot just va tenir temps de baixar de la furgoneta. Les pericials que es presentaran la setmana que -l'última de judici- i la declaració dels acusats seran fonamentals.

Per si no hi havia poca confusió en les actuacions dels Mossos, dos agents de paisà han reconegut que van canviar la seva versió dels fets sobre el que van escoltar el dia que Quintana. Així, en la seva minuta al final de la jornada del 14 novembre 2012 van apuntar “pilotes” en referència a una actuació policial, però davant del jutge instructor es van referir a “detonacions”. “És només una cosa semàntica”, ha justificat l'agent de paisà, un habitual de les manifestacions a Barcelona.

Etiquetas
stats