Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

Sumarroca i Pujol, dues famílies unides per fer negocis amb l'Administració

Dossier de presentació d'Emte de finals dels anys 90, quan Carles Sumarroca n'era el president, i Jaume Rosell (pare de Sandro Rosell) el conseller delegat

João França / Víctor Saura

La querella presentada aquest dimarts per Guanyem Barcelona i Podemos no només apunta a la família Pujol Ferrusola sinó a una altra família molt propera: la de Carles Sumarroca Coixet, fundador de Convergència Democràtica de Catalunya i íntim amic de Pujol. Els demandants acusen les dues famílies de concessions irregulars de contractes públics i suborn.

Carles Sumarroca Coixet forma part del cercle d'amistats més íntim de Jordi Pujol, des de fa molts anys, tant és així que persones que col·laboraven molt estretament amb Sumarroca a començaments dels anys vuitanta opinen que podria perfectament tractar-se de la “persona de la màxima confiança” a qui Pujol es refereix en la seva confessió com a administradora del patrimoni familiar que suposadament va deixar l'avi Florenci. O dels fons i actius que van esfumar-se de Banca Catalana abans de la intervenció del Banco de España.

Una relació amb història

A les seves memòries, Pujol només cita Sumarroca en una ocasió, i molt de passada, com a integrant del grup de directius i empresaris catalanistes que, liderats per ell mateix, l'any 1970 va impulsar, amb èxit, la candidatura d’Agustí Montal a la presidència del Futbol Club Barcelona. Dins d'aquest reduït grup Pujol cita també Jaume Rosell, pare d’un altre president del Barça, Sandro Rosell, i soci de Sumarroca a Emte. Tots dos són fundadors de CDC. Sumarroca té el carnet número 24 i Rosell pare el 23.

Als anys vuitanta, Sumarroca es va fer càrrec d’El Correo Catalán, el diari de Pujol que representava que ja no era seu. L'empresari també va impulsar i presidir la Pimec, la patronal de la petita i mitjana empresa d’inspiració catalanista, per contraposició amb Sefes, amb qui més endavant s’acabaria fusionant. El seu fill gran, Carles Sumarroca Claverol, avui vicepresident de Comsa Emte, va intentar emular el pare amb l’assalt de la gran patronal, Foment del Treball, però la candidatura de la que formava part va resultar derrotada i de resultes d’això va nèixer Femcat, que Sumarroca fill va presidir durant dos anys.

Les relacions que ara es denuncien davant l'Audiència Nacional anirien des de l'empresa de les esposes dels dos convergents, fins la concessió d'obres públiques o l'elaboració d'informes tècnics per a l'obtenció de llicències de parcs eòlics. En el cas d'Hidroplant, empresa de la qual eren sòcies Marta Ferrusola i Núria Claverol, esposa de Carles Sumarroca, és conegut que va obtenir contractes públics durant anys de govern Pujol. En els altres casos, es tractaria d'un entramat més elaborat.

Llicències de parcs eòlics

La querella apunta que entre els anys 2002 i 2003, la majoria dels informes mediambientals per obtenir llicències dels parcs eòlics atorgats per la Generalitat van ser elaborats per Entorn SL Enginyeria i Serveis, regentada pel fill de l'expresident Pere Pujol Ferrusola, que la va fundar amb Albert Sumarroca Claverol, i per Codema Serveis Agroalimentaris, presidida pel pare Carles Sumarroca. El text assegura que “algunes concessions administratives de parcs eòlics van ser atorgades de manera sospitosa a persones de l'entorn de CDC mitjançant informes d'impacte ambiental elaborats per Entorn SL i Codema Serveis”.

En aquell moment, Oriol Pujol Ferrusola era secretari general del departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, responsable de la concessió de llicències. En aquest context, tant les concessions administrativa com els informes ambientals necessaris per a les concessions es trobaven en mans de la família Pujol i, segons destaquen els denunciants, van arribar en algunes ocasions a desbloquejar expedients negatius per part del Departament de Medi Ambient.

Comissions per obra pública

Teyco i Emte, empreses de construcció i enginyeria de la família Sumarroca, han rebut nombrosos contractes d'obra pública de la Generalitat. Jordi Sumarroca, fill de l'empresari i representant de Teyco, ha estat imputat recentment per la trama d'adjudicacions irregulars de l'Ajuntament de Torredembarra.

Els querellants destaquen especialment el fet que Emte, va obtenir un dels seus contractes més importants, en una unió temporal amb altres empreses, justament abans de la convocatòria de les eleccions del 2003 que van desbancar CiU per primer cop del Govern de la Generalitat: la concessió, per import de 150 milions d'euros, per a l'execució del projecte i les obres de sistemes de comunicacions de la línia 9 del Metro de Barcelona.

El que remarquen Guanyem i Podemos en aquest fet és que paral·lelament als contractes obtinguts per les empreses dels Sumarroca, consten relacions comercials de consultoria prestades per l'empresa Project Marketing Cat, realitzades per Jordi Pujol Ferrusola, a Emte. En el text entregat a l'Audiència Nacional consideren que “resulten sospitoses de ser pagaments encoberts de comissions, ja que no responen a una prestació de serveis acreditada per part de Jordi Pujol Ferrusola”.

Amb l’arribada del tripartit, la facturació del grup Sumarroca va caure en picat, i aquesta és la principal raó de la seva fusió amb Comsa, el hòlding de la família Miarnau, operació que va donar peu a la creació d’un dels principals grups constructors de Catalunya. Actualment, Comsa-Emte aplega una setantena d’empreses dedicades a la construcció d’obra pública, enginyeria elèctrica i mecànica, enginyeria de sistemes, manteniment, gestió de concessions, energies renovables, medi ambient, logística i transport.

Etiquetas
stats