Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els vídeos del judici mostren que no hi havia aldarulls quan els Mossos van disparar a Quintana

Els dos Mossos acusats en el Quintana, al banc del tribunal

Oriol Solé Altimira

Tres anys i cinc mesos després ha començat el judici contra els dos Mossos d'Esquadra acusats de rebentar un ull a Ester Quintana. El sotsinspector i l'escopeter dels Mossos han vist aquest dilluns des del banc dels acusats els vídeos que demostren que aquell 14 novembre 2012 no hi havia aldarulls en el moment i el lloc on Quintana va perdre un ull per una bala de goma.

“El judici social ja l'hem guanyat”, ha declarat Quintana a la sortida de l'Audiència de Barcelona, on ha manifestat la seva satisfacció per haver arribat a judici, no només pel seu cas sinó també per totes les persones ferides per bales de goma. Precisament va ser la pèrdua de l'ull de Quintana la que va motivar, en última instància, la prohibició de les bales de goma a Catalunya.

Aquest dimarts declararà Quintana, mentre que el proper 27 d'abril ho faran els Mossos acusats. Entre aquestes dues dates, pel tribunal desfilaran 49 testimonis (29 d'ells Mossos) i es presentaran les sis proves pericials que seran claus per determinar penalment si, tal com sostenen la Fiscalia, l'acusació i el jutge instructor, Quintana va perdre un ull per culpa d'una bala de goma.

La sessió d'aquest dilluns ha servit per posar context al judici: a través d'imatges de la càmera d'una oficina bancària, de la televisió 8TV i d'enregistraments de telèfons mòbils s'ha comprovat que quan faltaven pocs minuts per a les nou de la nit no havia aldarulls a la cruïlla entre Gran Via i Passeig de Gràcia, on es trobava Quintana quan va perdre un ull.

Els vídeos convergeixen amb el relat del jutge instructor, que va qualificar de “desproporcionada” i “imprudent” l'actuació policial. La Fiscalia no està d'acord amb aquest extrem i per això demana dos anys de presó per als acusats. Per la seva banda, l'acusació de Quintana eleva la petició de pena a nou anys de presó i inhabilitació.

La defensa dels Mossos, que demana l'absolució, versarà sobre que cap dels acusats va ordenar disparar ni va disparar una bala de goma, i apunten a un altre tret com el causant de la lesió de Quintana. No serà la primera ni la segona versió que els Mossos argüeixen sobre els fets el 14 de novembre de 2012. El relat dels Mossos sobre els fets ha anat canviant gràcies a les proves aportades per diversos col·lectius.

La primera sessió del judici ha coincidit amb el Dia de les Esquadres, la jornada en que s'entreguen medalles i les plaques als agents de la policia catalana. El comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha volgut mostrar la versió més recent d'Interior sobre els fets (l'exconseller d'Interior, Felip Puig, va arribar a acusar els manifestants de la pèrdua de l'ull de Quintana).

Trapero ha assegurat que té “pocs dubtes” sobre que va ser una actuació policial la que va causar la pèrdua de l'ull a Quintana, si bé no ha reconegut que va ser una bala de goma. “Vaig demanar disculpes i treballem perquè no torni a passar”, ha afirmat abans d'expressar el seu suport als Mossos processats.

L'advocada de Quintana, Laia Serra, ha recordat l'“enorme esforç” que ha suposat a l'acusació particular que ella ha dirigit el fet d'arribar a judici, en un “combat desigual” en el qual els Mossos manejaven les “fonts de prova i els mitjans”. En aquest sentit, ha assegurat que “la batalla moral i de la veritat” ja està guanyada abans d'entrar al judici, després de la investigació judicial que va concloure que Quintana havia resultat ferida pel tret d'una bala de goma, malgrat l'obstinació d'Interior a negar que la jornada del 14-N es fes servir aquest material antiavalots.

Etiquetas
stats