Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els metges van atendre Juan Andrés Benítez ja sense pols i amb ferides a la cara

La imatge de Juan Andrés Benítez, a la dreta, en una façana del barri del Raval de Barcelona. /ENRIC CATALÀ

EFE

Barcelona —

El personal sanitari que va atendre Juan Andrés Benítez, el veí del Raval que va morir després de ser reduït pels Mossos d'Esquadra al carrer Aurora de Barcelona, ha declarat avui davant la jutge que la víctima no tenia pols després de la intervenció policial, i que presentava ferides sagnants a la cara.

Segons han informat avui fonts judicials, quatre integrants del personal sanitari que va intentar reanimar Benítez just després que fos immobilitzat pels Mossos d'Esquadra han declarat avui com a testimonis davant la jutge que investiga el cas, que manté imputats vuit agents de la policia catalana per la mort de l'empresari del Gaixample.

Els testimonis han explicat que quan van arribar al lloc on Benítez estava sent reduït van haver d'esperar una estona -uns quinze minuts, ha precisat un d'ells- per atendre'l, atès que els Mossos no havien conclòs encara les seves maniobres d'immobilització.

Quan van examinar a Benítez, a requeriment d'un mosso d'esquadra que els va avisar que estava inconscient, aquest es trobava emmanillat a l'interior d'un cotxe patrulla, sense ritme cardíac i amb ferides sagnants a la cara, han afirmat els testimonis, segons fonts judicials.

El personal del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) que avui ha declarat ha explicat que, durant prop de mitja hora, van estar intentant reanimar Benítez, després de demanar als agents que el traguessin del vehicle per poder efectuar les maniobres de recuperació.

El metge del SEM ha afegit que Benítez era “viu artificialment” i que l'equip sanitari va aconseguir recuperar les seves constants vitals durant un breu espai de set minuts, després del qual va morir.

Durant l'espera mentre la policia catalana immobilitzava la víctima, els testimonis han afirmat que van escoltar “crits de dolor i de queixa”, tot i que no es van adonar si els mossos li estaven colpejant perquè el cercle que formaven els agents sobre l'empresari mort era fora del seu angle de visió.

Segons ha afegit l'equip sanitari, a l'arribar al lloc del succés, al carrer Aurora de Barcelona, ​​els Mossos van indicar que Benítez havia ferit una agent, de manera que la van estar examinant mentre esperaven que la policia catalana acabés la seva intervenció sobre el empresari.

Els Mossos d'Esquadra detallen en el seu atestat policial sobre el succés que Benítez va mossegar una mossa d'esquadra que va acudir al lloc, alertada per la baralla que la víctima havia mantingut instants abans amb un veí.

No obstant això, han afegit les mateixes fonts, els testimonis han afirmat avui que la mosso d'esquadra no tenia ferides, tot i admetre haver que el coll de l'agent estava envermellit.

L'acusació popular presenta querella per assassinat

A les declaracions dels testimonis hi ha assistit avui per primera vegada la lletrada Laia Serra, en representació de l'Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans, que ha presentat una querella per assassinat contra els vuit policies imputats i, d'aquesta manera, ha estat acceptada com a acusació popular en el cas.

Marion Hohn, portaveu de l'associació, ha explicat que l'entitat s'ha personat com a acusació popular en la causa oberta per la mort de Benítez perquè els preocupa “l'actuació de les forces de l'ordre en general” i creuen que en el cas del Raval podrien trobar-se davant un episodi d'abús policial.

La querella acusa els vuit agents imputats dels delictes d'assassinat -subsdiariamente homicidi, en funció del resultat de les proves forenses que han de determinar les causes i circumstàncies de la mort-, falsedat documental, encobriment i coaccions.

Per Laia Serra, a part de l'actuació policial sobre l'empresari, a l'associació li preocupa que els Mossos d'Esquadra intentessin influir en testimonis presencials dels fets, alguns dels quals han explicat que la policia els va requerir l'enregistrament que havien fet amb seu mòbil del que ha passat i, en algun cas, els va demanar esborrar-la.

Etiquetas
stats