Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els detinguts de Can Vies van a judici amb peticions de fins a cinc anys i deu mesos de presó

L'última manifestació contra el desallotjament de Can Vies, al centre de Barcelona / ENRIC CATALÀ

Pau Rodríguez

Els més de 80 detinguts pels aldarulls posteriors al desallotjament del centre social okupat Can Vies comencen a desfilar davant el jutge. Després de l'absolució de dos encausats al setembre, que van arribar a complir més de 20 dies en presó preventiva, és el torn a partir d'aquest dimarts de vuit persones més. La fiscalia demana per a ells entre dos i cinc anys i deu mesos de presó principalment per delictes d'atemptat contra l'autoritat i desordres públics.

Una jornada reivindicativa aquest diumenge al barri de Sants va ajuntar desenes de veïns i activistes que van protestar per demanar l'absolució dels encausats, sobretot tenint en compte, segons ells, que les detencions van ser arbitràries. “Van ser detencions massives i aleatòries”, valora Anaïs Franquesa, advocada d'uns quants dels encausats, que precisa que la majoria d'acusacions se sostenen només “a partir de la versió dels policies”.

“Un dels casos més greus és el d'una fotoperiodista a la qual demanen cinc anys i deu mesos”, relata Franquesa, per atemptat a l'autoritat i desordres, “quan ella només estava fent la seva feina”, afegeix.

En total, durant la setmana de protestes contra el desallotjament i enderrocament de Can Vies per part de l'Ajuntament de Barcelona, la policia va detenir fins a 67 persones. Els altres restants, fins arribar a 84, van ser detinguts en dies i setmanes posteriors als altercats, a partir d'enregistraments i de les prop de 300 identificacions que havia realitzat la policia aquells dies, entre elles el polèmic encapsulament en l'última de les manifestacions.

Els vuit que aniran a judici aquesta setmana ho faran al Jutjat Penal número 28. Estaven previstos altres judicis al número 27, però s'han ajornat a febrer i març. Franquesa puntualitza, però, que aquests dies podria haver-hi més judicis, ja que els advocats pròxims a la Xarxa de Famílies de Detingudes i a l'Assemblea d'Encausades Solidàries no defensen ni tenen constància de com avancen els processos de tots els detinguts.

Sergi Rubia, 23 dies de presó i absolt

Les vistes orals d'aquesta setmana són la segona onada de judicis després del pas pels jutjats de dos encausats, entre ells el jove casteller Sergi Rubia, que va passar 23 dies a la presó preventiva perquè el jutge va considerar que si el deixaven anar podia participar en més altercats. “El jutge em va utilitzar per generar el discurs de la por i tractar d'aturar la protesta social i veïnal”, recordava aquesta setmana Rubia en declaracions a Catalunya Plural.

Rubia va quedar ràpidament absolt en no tenir el jutge evidències que aquest veí del barri del Clot de Barcelona aixequés barricades, cremés contenidors o causés desperfectes en el mobiliari urbà. Va ajudar a Rubia el fet de comptar amb fins a quatre testimonis que van contradir la versió dels agents de la Guàrdia Urbana.

Querelles per agressions policials

Paral·lelament als processos judicials dels detinguts aquella setmana de maig, es van interposar tres querelles per manifestants contra la policia per agressions. “Dues d'elles segueixen endavant: una per delictes contra la integritat moral i agressions a quatre joves, que van ser colpejats durament per agents, i una altra per agressions dins del portal d'un bloc d'habitatges”, detalla l'advocada Franquesa.

La tercera querella va ser desestimada pel jutge malgrat l'aparatós de l'agressió, recollida en una imatge en què un agent dels Mossos colpeja en l'orella -per sobre de la cintura, per tant- d'un jove que anava muntat en una bicicleta. El jutge va considerar que l'actuació policial va ser legal i que hauria estat el jove qui hauria desobeït els agents.

Etiquetas
stats