Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'Ajuntament de Barcelona retira l'estàtua de Franco del Born després que la tiressin a terra

L'estàtua de Franco enderrocada al Born de Barcelona

elDiario.es Catalunya

L'Ajuntament de Barcelona ha retirat aquesta matinada de manera permanent l'estàtua decapitada del dictador Francisco Franco de l'esplanada del Born de la capital catalana, després que un grup de persones l'hagués fet caure aquest dijous. “El d'ahir a la nit no estava previst en els objectius de l'exposició però s'entén”, ha explicat el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, en una roda de premsa convocada d'urgència aquest divendres. Pisarello, sense esmentar explícitament l'ensorrament de l'estàtua, ha vist en les “reaccions de rebuig i irreverència” sobre ella una conseqüència les “ferides obertes” de la Guerra Civil i la dictadura.

Amb tot, Pisarello s'ha reafirmat en els objectius de l'exposició que continuarà a l'interior del Born Centre Cultural. “La impunitat de la dictadura i el franquisme s'ha de discutir”, ha valorat. També ha fet autocrítica i ha dit que el govern municipal “no ha aconseguit explicar de forma clara” el perquè d'exhibir l'estàtua decapitada de Franco al carrer. En aquest sentit, ha dit que l'objectiu era que els monuments al carrer “convidessin al públic” a entrar en l'exposició. Pisarello ha afegit que aquest matí es retirarà l'estàtua de la Victòria, que acompanyava a la plaça del Born al Franco decapitat.

L'escultura havia estat col·locada dilluns passat, en el marc de l'exposició “Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà”, i des de llavors diverses persones l'havien vandalitzat.

Tres dies ha aguantat aixecada la polèmica escultura, que a més de la decapitació amb la qual havia estat instal·lada, que es va produir fa anys durant el seu emmagatzematge en instal·lacions municipals, havia estat pintada, embrutada amb deixalles i “adornada” amb diversos objectes: des d'una nina inflable a un cap de porc. En aquest sentit, Pisarello ha dit que l'Ajuntament “incorporarà” a l'exposició del Born les diferents accions ciutadanes sobre l'estàtua d'aquests dies.

L'exposició ha aixecat una intensa polèmica a Barcelona. Mentre que el govern municipal considera que és antifranquista, diversos grups de l'oposició han demanat la seva retirada, bé per no estar d'acord amb l'acció, bé per qüestionar el seu emplaçament. La Fundació Francisco Franco va carregar també contra l'exposició i la instal·lació de l'escultura.

No así no eh! Que no soy como Juan Carlos, yo no me caigo! Me han tirado que conste! #EsoEsRojaNo? pic.twitter.com/ch5q5SpYds

— Franco en el Born (@FrancoBorn) 20 de octubre de 2016

Etiquetas
stats