Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Espadaler demana perdó a les víctimes de bales de goma però en defensa l'ús

La manifestació del Primer de Maig, ampliament controlada per cos d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra. /ENRIC CATALÀ

Tomeu Ferrer

Barcelona —

“Demano perdó per les conseqüències negatives d'algunes actuacions policials”, ha expressat aquest dimecres el conseller d'Interior, Ramon Espadaler. I ha reblat, en al·lusió a l'agressió patida per Ester Quintana durant la passada jornada de vaga general: “Demano, si cal, perdó per episodis que encara estan pendents de resolució judicial”. És la primera vegada que un conseller d'Interior demana disculpes per l'actuació dels antiavalots. Això sí, tot seguit ha defensat l'ús de les bales de goma en situacions “excepcionals”. “No estem per la moratòria de les pilotes”, ha avisat Espadaler, al·legant qüestions de “responsabilitat”, durant la Comissió d'Estudi dels Models de Seguretat i Ordre Públic i Ús de Material Antiavalots en Esdeveniments de Masses, centrada fonamentalment en l'ús de pilotes de goma.

En la seves intervencions durant la comissió, Espadaler ha defensat l'utilització de “mitjans robustos”, en referència explícita a les bales de goma, per afrontar situacions complexes i difícils d'ordre públic. A més, ha volgut deixar clar que el seu ús, així com la intervenció en general dels antidisturbis, no té com a ojectiu dissoldre manifestacions, sino “actuacions violentes”.

En aquest sentit, alguns diputats li han retret operatius desplegats en escenaris no violents que van desembocar en nombrosos ferits. És el cas, per exemple, del desallotjament de Plaça de Catalunya durant l'acampada del 15-M, una actuació que es va saldar amb més d'un centenar de ferits, entre els quals el diputat de la CUP David Fernández, present aquesta tarda a la comissió.

Algunes formacions polítiques, com ICV-EUiA, també han mostrat la seva perplexitat en veure com el conseller d'Interior obviava l'informe del Síndic de Greuges en relació a l'ús de les bales de goma, un text en el qual ja es demanava la moratòria en la utilització aquests projectils.

El conseller d'Interior ha reiterat que assistia a la comissió “sense prejudicis” i amb una actitud oberta per debatre sobre els models d'antiavalots, però ha deixat clar que la seva línea vermella era “mantenir l'ordre públic”, un objectiu que, ja d'entrada, ha dit que “en puntualíssimes ocasions” es veuen obligats a garantir-lo a través de mitjans coercitius com els polèmics projectils.

Etiquetas
stats