Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

La Fiscal del cas Quintana acusa la defensa dels Mossos d'“orquestrar una cerimònia de la confusió”

Ester Quintana a la seva arribada al Palau de Justícia

Oriol Solé Altimira

Vist per sentència el judici contra dos Mossos d'Esquadra acusats de rebentar un ull a Ester Quintana amb una bala de goma. L'última sessió ha estat escenari d'una memorable batalla jurídica entre les parts. La Fiscal, Marta Marquina, ha acusat la defensa dels antiavalots “orquestrar una cerimònia de la confusió” perquè els fets quedin impunes. L'advocada de Quintana, Laia Serra, ha desplegat un abundant argumentari tècnic per sostenir la pena sol·licitada de nou anys de presó. Per la seva banda, les lletrades dels acusats, Olga Tubau i Lydia Lajara, han recriminat a les acusacions el “desolador desert probatori” que presenten i han reconegut la “immensa poca traça” de la conselleria d'Interior a investigar els fets. Els arguments estan exposats i ara el tribunal ha d'emetre el seu veredicte sobre els fets en la jornada de vaga general de 14 novembre 2012.

Ha estat el judici de l'any a Catalunya. Cap altre cas explica la presència a la sala de la secció tercera de l'Audiència de Barcelona aquest dimecres de la fiscal en cap de la ciutat, Ana Magaldi, i l'exdiputat de la CUP, David Fernàndez. Ni tampoc les pressions públiques al tribunal que va realitzar el primer dia del judici el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluis Trapero.

Aquest dimecres cadascuna de les parts ha tingut una hora per exposar els seus informes finals. La Fiscal ha dedicat bona part de la seva intervenció a carregar contra la tesi de la defensa, que apunta que Quintana va poder perdre l'ull per un projectil de 'foam' disparat per agents d'un altre furgó policial que va avançar al dels acusats. Marquina ha qualificat la tesi de la defensa com un “insult a la intel·ligència”, i ha reiterat la seva petició de pena de dos anys de presó i quatre d'inhabilitació pels acusats per un delicte d'imprudència greu.

“Això del projectil de 'foam' sembla d'acudit”, ha reblat Marquina, que ha recordat que l'Audiència de Barcelona va descartar el 'foam' quan va resoldre el recurs de la defensa a la decisió del magistrat instructor de tancar la investigació del cas. La fiscal ha criticat la “desproporcionalitat absoluta” de l'actuació del sotsinspector i l'escopeter per disparar bales de goma en una situació de “tranquil·litat absoluta” on no hi havia disturbis. “Cap altre escopeter va disparar. Els acusats són els autors dels fets. Com pot ser que es continuï negant que va ser una pilota de goma?”, ha conclòs.

Quintana demana nou anys de presó

L'acusació particular de Quintana, exercida per la lletrada Laia Serra, ha demanat al tribunal “prescindir” de l'actuació de la furgoneta apuntada per la defensa dels Mossos (la Dragó 414) a l'hora de valorar els fets. Així mateix, ha restat importància als dubtes abocats per la defensa sobre el nombre de trets efectuats en el lloc on Quintana va resultar ferida -acusació i Fiscalia tenen clar que van ser dos, però la defensa diu que van ser tres com a mínim.

“El que és rellevant no és si hi va haver un, dos o tres trets, sinó el moment en què es fan. I pel moment només va poder ser la furgoneta dels acusats, la Dragó 40”, ha sostingut Serra. L'advocada també ha descartat la “teoria de les tres detonacions” perquè les imatges en què es basa aquesta teoria “no tenen correlació temporal i estaven editades”.

Serra ha carregat contra la teoria de la defensa d'assenyalar als agents de la 414 com a possibles autors dels fets. La lletrada ha explicat que el sotsinspector, en la seva primera declaració com a imputat, va dir que els agents de la 414 no van baixar de la seva furgoneta. A més, ha sostingut que la investigació d'Interior va posar al furgó 414 a la zona on la dona va resultar ferida perquè els seus agents van ubicar el furgó dels acusats com l'únic que va poder tenir a tir a Quintana.

La defensa dels Mossos demana l'absolució

L'acusació i la defensa dels Mossos han coincidit a criticar la gestió que va fer la conselleria d'Interior dels fets. Serra ha considerat que els estaments policials “no han col·laborat de manera efectiva per indagar el que va passar”, mentre que Tubau ha dit que va ser una “immensa poca traça” encarregar la investigació del cas al sotsinspector imputat per part dels comandaments dels Mossos.

Amb tot, Tubau ha asseverat que els “errors polítics han de depurar-se al Parlament”, i que en el procés penal dels acusats han de quedar absolts pel “desolador desert probatori” que presenten la fiscal i l'acusació. “On està la prova que acredita que es van disparar pilotes de goma?”, ha preguntat Tubau. En la seva opinió, el judici no ha permès descartar la compatibilitat de les lesions de Quintana amb l'impacte d'un projectil de 'foam' ni tampoc ha pogut rebutjar que el llançador de la furgoneta 414 disparés aquest tipus de projectil a la zona on estava Quintana.

Per la seva banda, la lletrada Lydia Lajara ha negat que hi hagi proves per atribuir el tret d'una bala de goma i ha raonat que de l'anàlisi dels vídeos “es pot concloure que en el lloc i moment dels fets es van produir un mínim de tres detonacions”. Un d'aquests trets, ha dit Lajara, podria procedir de la llançadora de 'foam' o l'escopeta d'un agent de la 414. A més, segons la lletrada, l'escopeter acusat no va poder ser l'autor de les lesions perquè no va arribar a la confluència de Passeig de Gràcia amb Gran Via, i per tant mai va poder tenir a tir a Quintana.

Al contrari que els seus clients, que en la sessió d'aquest dimarts no van dir cap paraula a Quintana, Tubau sí que s'ha dirigit a la dona, de qui ha lloat la seva “dignitat” i la seva “fermesa”. “Que estiguem en la defensa no vol dir que siguem insensibles al seu patiment. En una societat democràtica ningú pot entendre que algú que va a una manifestació de manera pacífica pugui patir lesions tan terribles, però això no és incompatible amb l'absolució que demanem” , ha manifestat la lletrada.

Ester Quintana: “S'ha fet dur reviure-ho tot”

A la sortida del judici, Ester Quintana ha explicat que ha viscut “amb tensió” el judici i que “s'ha fet dur reviure-ho tot en pocs dies”. Així mateix, ha agraït la tasca de la seva advocada i ha considerat que “s'han aportat totes les proves perquè es resolgui de la manera més justa”.

La seva advocada, Laia Serra, ha dit “estar emocionada” perquè “la veritat ha tingut la seva oportunitat”. No és per menys: ha estat la primera vegada que dos Mossos d'Esquadra s'asseuen al banc dels acusats per disparar bales de goma.

Etiquetas
stats