Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Fiscalia constata que no hi ha càmeres a l'escala del CIE de Barcelona on interns van denunciar agressions

CIE de la Zona Franca de Barcelona

Oriol Solé Altimira

La Fiscalia de Barcelona ha avalat l'actuació de la Policia Nacional i dels funcionaris del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Barcelona en el conat motí de la nit del passat 1 de novembre. Amb tot, l'informe del ministeri públic constata que l'únic espai del CIE de la Zona Franca on no hi ha càmeres de vigilància és un tram d'escala que comunica la planta baixa amb el primer pis, precisament el lloc on alguns interns van denunciar haver rebut agressions de funcionaris policials.

En un escrit, el ministeri públic arxiva les diligències que va obrir després del motí, tot i que recorda que el jutjat d'instrucció número 24 de Barcelona té una investigació oberta pels altercats. “No s'aprecia que s'hagi produït anomalia en el funcionament del CIE ni extralimitació o desproporció en l'actuació policial”, assegura el fiscal coordinador de la Secció d'Estrangeria de la Fiscalia Provincial de Barcelona, Fernando Rodríguez Rey.

El fiscal ha analitzat les gravacions de les diferents càmeres de vigilància que hi ha al CIE, amb l'excepció d'un tram d'escala que queda fora de la cobertura de les càmeres. Va ser aquest el lloc on alguns interns van denunciar que es va formar un “passadís de policies” i que els van agredir amb porres.

L'origen dels fets, segons el fiscal, no és una protesta per les condicions de vida dels interns sinó “problemes de convivència” entre migrants de nacionalitat algeriana i albanesa que van derivar en una baralla i en la intervenció policial per sufocar-la. Cap dels interns que ha entrevistat el fiscal “consten identificats com a participants actius en els fets”.

Segons el seu relat, la nit de l'1 de novembre, sobre les 20 hores, diverses desenes d'interns de nacionalitat algeriana es trobaven al menjador finalitzant el sopar quan van començar a cridar i colpejar la porta de la cuina per intentar fugir. Els policies del centre van reaccionar portant-los a la sala d'estar, on uns 80 van colpejar i van arrencar taules, van trencar objectes i van forçar una porta, i alguns d'ells estaven armats amb llistons metàl·lics, trossos de vidre de metacrilat i fragments de rajoles.

Per aquest motiu es van activar les Unitats d'Intervenció Policial (UIP), els antiavalots, que es van presentar al centre a les 23 hores. Els agents van conduir a aquests interns al pati, i posteriorment funcionaris policials els van escorcollar i els van pujar a les seves habitacions, on a les 00.15 hores es va normalitzar la situació.

El fiscal considera correcta tant la presència -que entitats com Tanquem els CIE van qüestionar- com l'actuació dels antiavalots. El ministeri públic assenyala que “no s'observa desproporció, extralimitació o comportament irregular” per part dels antiavalots.

stats