Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

La Generalitat deu 188 milions a 200.000 famílies per prestacions per fills

La consellera de Benestar Social i Família i vicepresidenta del Govern, Neus Munté, i el president Artur Mas

Siscu Baiges

Barcelona —

El departament de Benestar Social i Família de la Generalitat té pendent de pagament 188 milions d’euros a unes 200.000 famílies per prestacions per a infants al seu càrrec que va deixar de pagar el 2010. Aquesta prestació va ser aprovada pel govern tripartit d’esquerres i consistia en entregar 640 euros anuals a cada família pels fills menors de 3 anys. En el cas que les famílies fossin nombroses o monoparentals aquest ajut s’ampliava als fills menors de sis anys. Aquestes famílies tenien dret a 745 euros anuals pels fills menors de 3 anys.

El 31 de desembre de 2014 estaven pendents de pagament 237.182 prestacions a un total de 202.678 famílies. L’endeutament és de 78 milions d’euros corresponents a prestacions impagades el 2010 i 110 milions, per les corresponents al primer semestre de 2011.

L’arribada al govern de la Generalitat de CIU va aturar aquests pagaments. El nou executiu d’Artur Mas va anunciar que posava fi a la universalitat de les prestacions i que només s’ajudaria les famílies amb rendes més baixes. A les lleis de pressupostos de 2011 i 2012, la majoria de govern va deixar sense efecte l’ajut, tot i reconèixer “el dret de les famílies a percebre la part de la prestació meritada i no percebuda”. La Generalitat es va atorgar un període màxim de cinc anys per fer els pagaments. Aquests anys han transcorregut i la major part de les famílies afectades no ha rebut els diners pendents de cobrament ni cap comunicació per part del departament de Benestar Social de la Generalitat.

La secretària de Família del departament de Benestar Social, Dolors Gordi, va declarar, el passat mes de maig, que s’havien dedicat sis milions d’euros a pagar part d’aquestes partides, els mesos d’abril i maig.  

El col·lectiu d’advocats Ronda ha iniciat les accions legals pertinents en defensa dels drets d’aquestes famílies. En un comunicat, aquest col·lectiu afirma que “hem viscut amb indignació la demora i pràctica derogació d'aquest ajut” i que les accions legals es prendran per via administrativa i judicial. A més, ha convocat una reunió el proper dia 23 per informar les famílies afectades d’aquestes vies per reclamar els diners que se’ls deu.

Etiquetas
stats