Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La querella de Guanyem i Podemos apunta a Pujol i les empreses vinculades a la seva família

Carlos Jiménez Villarejo (Podemos), Ada Colau (Guanyem Barcelona) i l'advocat Jaume Asens.

João França

Barcelona —

La plataforma Guanyem Barcelona i el partit Podemos han presentat a l'Audiència Nacional una querella contra l'expresident Jordi Pujol, la seva dona Marta Ferrusola i els seus fills, a més de diversos empresaris vinculats a la família. La denúncia, elaborada pels serveis jurídics de les dues formacions, pretén anar més enllà de l'evasió confessa de Pujol i apunta a l'entramat d'empreses vinculat a la família.

En conjunt, es presenta la denuncia pels suposats delictes de tràfic d'influències, delicte fiscal, suborn, falsedat documental i omissió de responsabilitat en persecució de delictes. Els querellats són exactament els membres de la família Pujol Ferrusola, tres empresaris de la poderosa família Sumarroca, Mercè Gironès -exdona Jordi Pujol Ferrusola- i Jordi Puig i Godes, germà del conseller de la Generalitat Felip Puig.

La querella, a la qual se sumen ICV-EUiA, Procés Constituent i Partit X -i que es fusiona amb la que van plantejar entitats socials i veïnals de Barcelona-, demana que s'investiguin fins a 50 societats els titulars de les quals són membres de la família Pujol Ferrusola. “El cas Pujol no és un cas personal, sinó el cas de la persona que més poder ha acumulat en aquest país i durant més temps”, ha expressat l'advocat de Guanyem Jaume Asens. Entre les empreses a la picota hi petrolieres, camps de golf i immobiliàries.

Els querellants busquen investigar les relacions de dirigents polítics vinculats a la família Pujol amb diferents grups empresarials. Polítics com el fundador de CiU Carles Sumarroca, segons han posat com a exemple, que hauria obtingut contractes irregulars de la Generalitat i d'empreses públiques.

Ada Colau, portaveu de la plataforma, ha declarat que són conscients que aquest cas es destapa de forma interessada, però que això no ha de servir com a xantatge perquè no s'investigui. “No permetrem que sigui el partit del Govern el que decideixi què i quan s'investiga”, ha assegurat Asens.

Aquesta acusació popular no compta de moment amb el suport de la CUP, que agraeix haver estat convidada però que argumenta que encara no ha tingut “temps material” per debatre i decidir el seu paper. Així i tot, han recordat que ja van felicitar els moviments veïnals per personar-se com acusació popular la setmana passada.

Etiquetas
stats