Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El jutge deixa en llibertat amb càrrecs l'extresorer de Convergència i el cap d'obra pública catalana

L'ex tresorer de Convergència, Daniel Osàcar

elDiario.es Catalunya

El jutge del Vendrell (Tarragona) que investiga el cas del 3% ha deixat en llibertat amb càrrecs l'extresorer de CDC Daniel Osàcar i el cap d'obra pública catalana, Josep Antoni Rosell. A més, el magistrat els ha retirat a tots dos el passaport.

El magistrat ha decretat llibertat provisional per a Rosell, director general d'Infraestructures.cat, en contra del criteri de la Fiscalia Anticorrupció, que havia sol·licitat l'ingrés a presó incondicional de l'alt càrrec, detingut dimecres passat per la seva presumpta implicació en el pagament de comissions a CDC.

Per la seva banda, Osàcar havia estat detingut aquest mateix divendres dins la tercera branca de l'Operació Petrum, que s'ha cobrat els arrestos de l'actual tresorer del partit, Andreu Viloca, Rosell, i més de mitja dotzena d'empresaris.

Tant Osàcar com Rosell s'han acollit al seu dret a no respondre les preguntes del magistrat sobre els presumptes cobraments per part de Convergència de comissions del 3% pagades per empresaris a canvi d'obra pública. Tots dos estan imputats en la causa també pels delictes de suborn, blanqueig de capitals, prevaricació, finançament il·legal, alteració de preus en concursos i subhastes públiques i falsedat en document mercantil, d'acord amb la qualificació provisional que ha establert el jutge.

La Fiscalia, que sospita que Rosell va poder intervenir des de l'empresa d'obra pública per afavorir l'adjudicació de projectes a companyies que pagaven comissions a CDC, pretenia empresonar-lo argumentant que hi ha risc de fuga i que destruiria proves rellevants per a la investigació.

Per contra, el jutge ha acordat retirar el passaport a Osàcar després d'acceptar la petició de la Fiscalia, que estima que hi ha risc de fuga pels interessos econòmics a l'estranger de l'extresorer de CDC. La defensa de l'extresorer de CDC, exercida per l'advocat Xavier Melero, s'ha oposat a la mesura cautelar de retirada del passaport argumentant que el juliol de l'any passat un jutge de Barcelona va arxivar una causa contra ell, en no poder acreditar que disposés de comptes bancaris a Suïssa i Gibraltar, com sostenia un informe policial basat en una denúncia anònima. Melero ha anunciat que recorrerà la mesura cautelar de retirada del passaport al seu client si aquest la considera “desproporcionada”, informa l'agència Efe.

Per la seva banda, l'advocat de Rosell, Andreu Van den Eyden, ha afirmat que les acusacions contra el seu client es basen en elements “extraprocessals”, com informants anònims, pel que ha celebrat que el jutge hagi descartat la “desproporcionada” mesura plantejada pel ministeri públic.

D'altra banda, el coordinador de Règim Intern i Comunicació de CDC, Francesc Sánchez, ha reivindicat la “innocència” tant d'Osàcar com de Viloca i ha afirmat que el seu partit té “la tranquil·litat absoluta” que ha fet les coses bé “des d'un principi”. Sánchez ha anunciat que aquest mateix divendres es presentarà el recurs perquè Andreu Viloca surti de la presó, on va ingressar ahir a la nit per ordre del jutge instructor.

Investigat en el cas Palau

Daniel Osàcar va ser tresorer del partit entre 2005 i 2010. El seu despatx a CDC -que mantenia malgrat abandonar el càrrec- va ser registrat el passat mes d'agost quan la policia va irrompre a la seu del partit per primera vegada.

L'extresorer està acusat també per la Fiscalia de l'anomenat 'cas Palau', que investiga la corrupció a través del Palau de la Música que dirigia Fèlix Millet. El ministeri públic demana set anys i mig de presó pel paper d'Osàcar en el pagament de comissions il·lícites de la constructora Ferrovial a canvi de l'adjudicació d'obra pública de la Generalitat.

L'actual tresorer, Andreu Viloca, es troba per ara a la presó preventiva sense fiança decretada pel jutge, que considera que podria destruir proves. També està a disposició del jutge Rosell. Els altres dos empleats de CDC que van ser detinguts durant el registre van quedar en llibertat amb càrrecs ahir mateix.

Mas manté la confiança en Viloca i Osàcar

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha comparegut a la Diputació Permanent del Parlament per donar explicacions sobre el presumpte cobrament per part del seu partit de comissions del 3% en la contractació d'obra pública. Mas ha respost a les preguntes dels grups parlamentaris sobre les suposades irregularitats comeses des de CDC.

El president ha afirmat que té confiança en els tresorers Andreu Viloca i Daniel Osàcar per a les tasques que els va encomanar al seu moment i ha afegit que a CDC el “màxim i únic responsable” de finances és l'“administrador”.

Mas ha assegurat que l'administració de Catalunya és exemple a la Unió Europea de bon fer en l'adjudicació d'obres, i ha assegurat que es troben en el primer lloc del rànquing de transparència entre les administracions autonòmiques. Malgrat això, Mas sí que ha reconegut que la fundació CatDem ha rebut aportacions econòmiques d'empreses, les quals ha assegurat que són transparents i conegudes pel Tribunal de Comptes. També que Convergència ha facturat a la seva fundació per determinats serveis, captant part dels recursos d'aquestes donacions d'empreses.

Etiquetas
stats