Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Imputats onze mossos pel desallotjament d’una nau al Poblenou

Manifestación tras los polémicos desalojos de inmigrantes en enero. / João França

catalunyaplural.cat

Barcelona —

Onze agents de l'Àrea de Recursos Operatius (Arro) dels Mossos d’Esquadra han estat imputats pel desallotjament d’una nau ocupada al carrer Sancho d’Àvila, al Poblenou, el passat mes de gener. El jutjat d’Instrucció número 8 de Barcelona considera que els Mossos imputats poden haver comés delictes de lesions i contra la integritat moral. Inicialment, la querella també acusava la policia autonòmica d’assetjament de morada i coaccions.

L’acusació particular, formada per representants de La Xarxa de Suport als Assentaments (integrada per l’Assemblea del Poblenou, Tanquem els CIE i Papers per a Tothom), dirigia l'acció penal i civil contra 12 agents, de només dos dels quals se'n coneixia el número d'identificació. En aquella la nau s’hi trobava un grup d’immigrants que havien estat desallotjats dies abans d’unes naus del carrer Zamora.

Els querellants van qualificar l'actuació de la policia com del tot “injustificada” perquè l'accés a la finca hauria d'haver comptat amb una ordre judicial, ja que no era una ocupació flagrant ni responia als criteris d'urgència. Els querellants afirmaven que els ocupants portaven més de 48 hores dins, que s'hi havien instal·lat la matinada del 7 i 8 de gener, i que estaven condicionant l'immoble.

Segons aquesta versió, els agents van llançar gas pebre durant el desallotjament, fet que va provocar que els afectats responguessin llançant a l'aire galledes d'aigua que tenien allà per fregar. També van denunciar que un agent els va llançar el gas directament als ulls, que els hauria deixat encegats per la coïssor.

Segons la versió de la policia catalana, els ocupants, per evitar el desallotjament, els van tirar pedres, pals i una barreja de productes químics que va provocar un núvol de gasos que va causar irritació als ulls, el que va fer que un agent respongués amb un esprai de pebre.

Els mossos van detenir en aquell operatiu un total de vuit persones -cinc d'origen subsaharià i tres espanyols; set homes i una dona- acusats de resistència a l'autoritat i usurpació de béns immobles.

La denuncia contra la policia, a més de l'ús de gas, relatava com els agents els van llançar a terra amb agressivitat i que van ser col·locats cap per avall, per després posar-los “les botes al coll” i propinar-los cops al cos i al cap amb la defensa -la porra-, unes cisalles i fins i tot una guitarra, a més de proferir-los insults racistes.

Un d'ells va haver de ser traslladat a un centre d'urgències de Sant Martí a causa de les lesions causades, i altres tres van ser atesos per policontusions a l'Hospital del Mar.

Etiquetas
stats