Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Interior aparta set agents que reconeixen ara haver estat on Ester Quintana va perdre l'ull

Ester Quintana, durant la seva compareixença a la comissió que investiga l'ús de material antiavalots.

Benoît Cros

Barcelona —

El departament d'Interior de la Generalitat canvia per enèsima vegada la versió oficial del cas Ester Quintana. El conseller Ramon Espadaler reconeix aquest dimarts la presència d'una furgoneta de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra a la zona on va ser ferida Quintana que fins ara no es tenia en compte. Es tracta de la DRAGÓ 414, que es va aturar a la cruïlla entre la Gran Via i el Passeig de Gràcia. Els seus agents -excepte el conductor- van baixar del vehicle i, segons “creuen recordar” -en paraules d'Espadaler-, van disparar només “una salva sense projectil”.

Espadaler ha explicat que fins ara, en les investigacions internes, la unitat no havia reconegut la seva actuació a la zona, i per això ha decidit “apartar de les seves tasques d'ordre públic”, en tractar-se d'una “evident indisciplina”, els sis policies i el caporal que la integren. “Hem perdut la confiança en aquests agents, que durant tant de temps no ens havien posat en coneixement dels fets”, ha declarat el conseller. Tanmateix, Espadaler ha explicat que els policies continuen exercint en una altra unitat, tot i que no ha volgut donar més precisions. El conseller ha anunciat que ja ha informat el jutge que instrueix el cas que investiga les causes de la pèrdua de l'ull d'Ester Quintana de les novetats exposades, i ha indicat que els agents encara no havien estat interrogats pel magistrat.

Aquestes noves informacions compliquen el cas, ja que els agents que ara han estat apartats no es corresponen amb els dos imputats fins ara, que formen part de la unitat DRAGÓ 40. Les noves dades aportades per Espadaler no donen nous indicis sobre l'autoria del tret que va causar la pèrdua de l'ull d'Ester Quintana. D'altra banda, el conseller no ha volgut respondre si apartarà també als dos agents imputats.

Des que es van produir els fets durant la vaga general del passat 14 de novembre, Interior ha canviat diverses vegades la seva versió. El llavors conseller d'Interior Felip Puig va començar afirmant que no s'havia disparat cap projectil durant aquestes manifestacions, però va acabar canviant el discurs quan el director de la policia catalana, Manel Prat, ho va reconèixer. No obstant això, Puig va continuar negant que es disparés a la zona on era Ester Quintana. Puig va arribar fins i tot a afirmar que la lesió de Quintana la va ocasionar el llançament d'objectes per part dels manifestants. Però diversos testimonis i vídeos van demostrar que aquesta nova versió era també errònia. A més, un informe forense va ratificar que la ferida va ser provocada per una bala de goma.

Durant una compareixença davant la comissió parlamentària que investiga el model antiavalots, Espadaler va demanar perdó a les víctimes d'aquests artefactes, però no va reconèixer que la mutilació soferta per Quintana es degués a un projectil disparat per la policia.

Les entitats que donen suport a Quintana i a altres víctimes de les bales de goma creuen que aquestes revelacions són insuficients. “Si [la unitat DRAGÓ 414] ha amagat que va ser allà, com ens hem de creure ara que no van disparar?”, es pregunta l'associació 'Stop Bales de Goma' a través del seu compte a Twitter. “Esperem encara que surti la veritat i veure la dissolució d'una unitat evidentment descontrolada”, han afegit.

Etiquetas
stats