Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Jordi Pujol Ferrusola diposita el seu passaport a l'Audiència Nacional

Jordi Pujol Ferrusola diposita el passaport a l'Audiència Nacional

EFE

Madrid —

Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident de la Generalitat, ha dipositat aquest dimarts el seu passaport a l'Audiència Nacional en compliment d'una de les mesures cautelars que li va imposar el divendres el jutge José de la Mata després de pendre-li declaració el dia anterior sobre els seus comptes a Andorra.

Un advocat del despatx de Cristóbal Martell, lletrat de Pujol Ferrusola, ha estat l'encarregat de lliurar aquest matí al jutjat de De la Mata el passaport del primogènit de l'expresident català, evitant fer-ho ell personalment, han informat fonts jurídiques.

A més de la retirada del passaport, el jutge, a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, li va imposar divendres passat la prohibició d'abandonar el territori nacional i l'obligació de comparèixer setmanalment al jutjat més pròxim al seu domicili.

En la interlocutòria en la qual va acordar aquestes mesures cautelars, De la Mata les justificava ja que en la seva declaració Pujol Ferrusola va faltar “clarament a la veritat”.

El jutge es basava en tres indicis criminals: que va ordir un entramat societari internacional per blanquejar diners, que es va anar desfent del seu patrimoni arran de la investigació judicial i que mai ha sabut justificar d'on va sortir la fortuna familiar a Andorra que ell va manejar, ni tampoc els 11 milions que va cobrar d'empresaris.

El fet d'haver detectat un progressiu procés de descapitalització de tots els actius patrimonials i financers des que van començar les investigacions al voltant de la seva persona, va portar el jutge a advertir-lo que si fa nous moviments per ocultar el seu capital o destruir proves, podria “exigir la modificació de les mesures que ara s'adopten” i dictar-ne alguna de més severa.

Segons la interlocutòria del jutge, durant anys “Jordi Pujol Ferrusola va coordinar la gestió d'un important patrimoni econòmic l'origen del qual no ha estat acreditat, assignant-ho a tota classe d'inversions mobiliàries i immobiliàries i operacions financeres de diferents índole en diferents jurisdiccions i paradisos fiscals, sempre en benefici de la família”.

Els Pujol van moure aquests diners seguint “pautes comunes d'actuació”, traspassant d'un banc a un altre d'Andorra al mateix temps i, un cop va començar la investigació judicial, intentant ocultar a l'uníson amb un sistema de societats “opaques” en paradisos fiscals.

Pel magistrat, l'explicació de l'herència que mantenen tant ell com el seu pare “topa de front amb la versió completament oposada facilitada pels propis gestors bancaris que gestionaven els seus comptes a Andorra”.

Pujol Ferrusola està sent investigat per diversos delictes de falsedat documental, blanqueig i delicte contra la hisenda pública, “i per altres delictes pendents de qualificació” (la Fiscalia li atribueix també un delicte d'integració en organització criminal).

Etiquetas
stats